Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Sos z warzyw pieczonych i pieczarek
Sos z warzyw pieczonych i pieczarek smakuje jak sos pieczeniowy, wymaga trochę więcej pracy ale warto. Można go zrobić więcej i zamrozić lub zapasteryzować.
Sos z warzyw pieczonych i pieczarek
Składniki
- ok 500 g pieczarek
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 - 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- sos sojowy
- lubczyk
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie
- Umyć i obrać warzywa oraz pieczarki
- Pokroić warzywa w małe kawałki, pieczarki w ćwiartki
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni
- Rozłożyć warzywa i pieczarki na blaszce od piekarnika, polać je olejem i lekko posolić
- Ustawić piekarnik na grzanie górne, blachę wstawić blisko grzałki
- Piec warzywa, aż się zrobią lekko brązowe, nie muszą być bardzo miękkie
- Przełożyć je do garnka, zalać wodą tak by były zakryte
- Dodać płatki drożdżowe, szczyptę lubczyku (może być suszony), sól i pieprz
- Gotować do miękkości warzyw, zmielić je na gładko, spróbować go i ew. doprawić do smaku
- Można również dodać trochę jogurtu sojowego
- Sos z warzyw pieczonych i pieczarek będzie pasował do kaszy, makaronu czy ziemniaków
- Jeśli zostało kilka pieczarek, można je pokroić w plastry, podsmażyć je bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającym dnem (np. Ballarni Taormina) i ułożyć ja na wierzchu dania
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony Wege obiad
Autor: Edyta Stępczyńska