Smørrebrød

Smørrebrød

Smørrebrød

Czas:
30 min

Porcje
8

Składniki

  • 8 kromek żytniego chleba pełnoziarnistego
  • 80 g solonego masła

Smørrebrød z pieczenią wołową:

  • 6 cienkich plastrów pieczeni wołowej
  • 2 łyżki stołowe remoulady
  • 2 łyżeczki prażonych cebulek
  • Mieszanka kiełków do dekoracji

Smørrebrød z łososiem:

  • 2 łyżki stołowe serka śmietankowego z chrzanem
  • około 100 g wędzonego łososia
  • 1 jajko na twardo
  • 1 łyżeczka kaparów
  • Świeży koperek do dekoracji

Smørrebrød z krewetkami:

  • 2 łyżki stołowe majonezu
  • 80 g gotowanych, obranych krewetek
  • 1 jajko na twardo
  • Świeży koperek do dekoracji

Smørrebrød z pstrągiem:

  • 2 łyżki stołowe serka śmietankowego z chrzanem
  • 2 liście sałaty Lollo Bianco
  • 75 g wędzonego pstrąga
  • 8 plastrów ogórka
  • 1 małej czerwonej cebuli

Przygotowanie

  1. Pokrój żytni chleb na około 1 cm grube kromki, najlepiej używając noża do chleba ZWILLING, a następnie posmaruj je masłem.
  2. Dla Smørrebrød z pieczenią wołową ułóż dekoracyjnie plastry pieczeni na dwóch posmarowanych masłem kromkach chleba, nałóż remouladę, posyp prażonymi cebulkami i udekoruj świeżymi kiełkami.
  3. Dla Smørrebrød z łososiem rozsmaruj serek śmietankowy z chrzanem na dwóch kromkach chleba, ułóż na nich wędzonego łososia, dodaj plastry jajka, posyp koperkiem i kaparami.
  4. Dla Smørrebrød z krewetkami rozsmaruj majonez na dwóch kromkach chleba, ułóż plastry jajka i krewetki, a następnie dekoruj świeżym koperkiem.
  5. Dla Smørrebrød z pstrągiem rozsmaruj serek śmietankowy z chrzanem na pozostałych kromkach chleba, ułóż na nich liście sałaty i na to wędzonego pstrąga, plasterki ogórka i czerwoną cebulę.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty