Smażone krewetki królewskie

Smażone krewetki królewskie

Smażone krewetki królewskie

Krewetki są najczęściej wybieranymi owocami morza. Sprawdź, jak można je przyrządzić, aby jak najlepiej wydobyć ich smak!

Składniki (4 porcje)

  • 3 gałązki pietruszki i oregano
  • 75 g masła
  • Sok i drobno starta skórka z 1 limonki
  • Około 12 krewetek królewskich
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 gałązki tymianku i rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól morska
  • Zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Krok 1/3

Drobno posiekaj natkę pietruszki i oregano na masło ziołowe. Roztop masło na małej patelni, a następnie dodaj zioła, sok z limonki i startą skórkę. Zdejmij patelnię z płyty kuchennej.

  • Krok 2/3

Dokładnie umyj krewetki i osusz je, delikatnie zmiażdż czosnek i z grubsza posiekaj tymianek i rozmaryn.

  • Krok 3/3

Rozgrzaj olej w naczyniu Staub. Smaż krewetki w skorupkach wraz ze zmiażdżonym czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem po ok. 2-3 minuty na każdą stronę. Następnie dopraw solą i pieprzem. Zdejmij naczynie z kuchenki i połóż na drewnianą podstawkę. krewetki posmaruj masłem ziołowym.

  • Dip

Aby zrobić sos, obierz 2 ząbki czosnku i usuń nasiona z czerwonej papryki chili. Zetrzyj oba z około 200 ml oliwy z oliwek w drobną pastę. Teraz namocz około 1 łyżeczki szafranu w 2 łyżkach gorącej wody i wymieszaj z 2 żółtkami w shakerze. Następnie wymieszaj olej z czosnkiem i chilli w robocie kuchennym. Dip powinien mieć konsystencję podobną do majonezu. Przypraw obficie solą i odrobiną soku z cytryny..

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy