Smażone karczochy z kozim serem zapiekane z masłem ziołowo-miodowym

Smażone karczochy z kozim serem zapiekane z masłem ziołowo-miodowym

Smażone karczochy z kozim serem zapiekane z masłem ziołowo-miodowym

Karczochy nie są najczęściej wykorzystywane w naszej kuchni, dlatego warto poznać ich wyjątkowy smak.

Składniki (4 porcje)

  • 6 średnich karczochów
  • sok z 1 cytryny
  • ok. 150g sera koziego
  • Po 2-3 gałązki pietruszki, tymianku i bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  • Krok 1/5

Karczochy umyj, obierz i przekrój na pół (wzdłuż). Natrzyj połówki sokiem z cytryny. Ser pokrój na kawałki

  • Krok 2/5

Oderwij liście z ziół, obierz czosnek. Dokładnie posiekaj je razem. Roztop masło na niewielkiej patelni, dodaj zioła z czosnkiem i smaż przez kilka minut. Zdejmij z kuchenki, dodaj miodu i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 3/5

Karczochy smaż przez ok. 8 minut na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Obracaj je regularnie i przypraw solą oraz pieprzem.

  • Krok 4/5

Rozgrzej piekarnik. Połóż po 4 smażone połówki karczochów w małym naczyniu do zapiekania Staub i przykryj je kawałkami sera. Naczynia włóż do piekarnika z funkcją grillowania i smaż je przez ok. 2 minuty.

  • Krok 5/5

Skrop całość masłem miodowo-ziołowym i serwuj natychmiast.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy