Owalne mini naczynie do pieczenia i zapiekania Staub
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Smażone karczochy z kozim serem zapiekane z masłem ziołowo-miodowym
Smażone karczochy z kozim serem zapiekane z masłem ziołowo-miodowym
Karczochy nie są najczęściej wykorzystywane w naszej kuchni, dlatego warto poznać ich wyjątkowy smak.
Składniki (4 porcje)
- 6 średnich karczochów
- sok z 1 cytryny
- ok. 150g sera koziego
- Po 2-3 gałązki pietruszki, tymianku i bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 50 g masła
- 2 łyżeczki miodu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie
- Krok 1/5
Karczochy umyj, obierz i przekrój na pół (wzdłuż). Natrzyj połówki sokiem z cytryny. Ser pokrój na kawałki
- Krok 2/5
Oderwij liście z ziół, obierz czosnek. Dokładnie posiekaj je razem. Roztop masło na niewielkiej patelni, dodaj zioła z czosnkiem i smaż przez kilka minut. Zdejmij z kuchenki, dodaj miodu i dokładnie wymieszaj.
- Krok 3/5
Karczochy smaż przez ok. 8 minut na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Obracaj je regularnie i przypraw solą oraz pieprzem.
- Krok 4/5
Rozgrzej piekarnik. Połóż po 4 smażone połówki karczochów w małym naczyniu do zapiekania Staub i przykryj je kawałkami sera. Naczynia włóż do piekarnika z funkcją grillowania i smaż je przez ok. 2 minuty.
- Krok 5/5
Skrop całość masłem miodowo-ziołowym i serwuj natychmiast.
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwy