Shakshuka z zielonymi warzywami

Shakshuka z zielonymi warzywami

Shakshuka z zielonymi warzywami

Czas:
40 min

Porcje
4

Składniki

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 cukinie (po ok. 250 g każda)
  • 2 zielone papryki
  • 2 cebule dymki
  • 200 g groszku cukrowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Opcjonalnie 1 zielona papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Kminek w proszku
  • Gałka muszkatołowa
  • 1 limonka
  • 50 g crème fraîche
  • 4 jajka
  • 80 g sera feta

Przygotowanie

  1. Oczyść i umyj szpinak, dokładnie go odsącz. Cukinię oczyść, umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w plasterki. Papryki umyj, usuń nasiona, a następnie pokrój w drobną kostkę. Cebule dymki oczyść, umyj i pokrój w pierścienie. Czosnek obierz i posiekaj w drobne plasterki. Jeśli używasz papryczki chili, umyj ją, oczyść, w razie potrzeby usuń nasiona i pokrój w pierścienie.
  2. W kokocie Staub o średnicy 24 cm rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż na mocnym ogniu cebulę, paprykę i cukinię. Dodaj czosnek i chili, krótko podsmaż. Następnie partiami dodaj szpinak, mieszając, aż zwiędnie – w razie potrzeby przykryj pokrywką. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i świeżo startą gałką muszkatołową. Limonkę sparz gorącą wodą, osusz, zetrzyj część skórki i wyciśnij sok. Dodaj crème fraîche, sok z limonki oraz skórkę, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień.
  3. Za pomocą dużej łyżki zrób w warzywach cztery wgłębienia i wbij do nich jajka. Fetę grubo posiekaj lub pokrusz i rozłóż wokół jajek. Przykryj i duś na średnim ogniu przez około 8-10 minut. Podawaj natychmiast z chrupiącą bagietką. Smacznego!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty