Sernik z wiśniami w korzennym winie

Sernik z wiśniami w korzennym winie

Sernik z wiśniami w korzennym winie

Czas:
80 min

Porcje
12

Składniki

  • Spód:

    • 250 g ciastek korzennych (speculoos)
    • 100 g masła

    Masa serowa:

    • 800 g serka śmietankowego
    • 200 g kwaśnej śmietany
    • 4 jajka
    • 150 g cukru pudru
    • Ziarenka z 1 laski wanilii
    • Skórka i sok z 1 cytryny (bio)

    Warstwa wiśniowa:

    • 1 słoik wiśni w syropie (350 g po odsączeniu)
    • 800 ml grzanego wina
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub 1 łyżka skrobi
    • 1 opakowanie agaru (13,5 g)

    Dekoracja (opcjonalna):

    • Pestki granatu, owoce, ciasteczka korzenne, anyż, laski cynamonu

Przygotowanie

    1. Spód:

      • Pokrusz ciastka na drobne okruchy.
      • Rozpuść masło i wymieszaj z ciastkami.
      • Masę wyłóż na dno tortownicy (26 cm), dociśnij i schłodź w lodówce.
    2. Warstwa wiśniowa:

      • Wiśnie odsącz z syropu.
      • W rondelku zagotuj 250 ml grzanego wina z cynamonem.
      • Rozmieszaj proszek budyniowy lub skrobię z 50 ml wina i dodaj do rondelka.
      • Gotuj chwilę, aż masa zgęstnieje, a następnie wmieszaj wiśnie.
      • Rozłóż masę wiśniową na schłodzonym spodzie, zostawiając 2 cm wolnego miejsca przy brzegu.
    3. Masa serowa:

      • Ubij ser, śmietanę, jajka, cukier, wanilię, skórkę i sok z cytryny na gładką masę.
      • Wylej na warstwę wiśniową i stuknij tortownicą o blat, by pozbyć się powietrza.
    4. Pieczenie:

      • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C (góra-dół) i piecz 75-80 minut.
      • Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozostaw sernik do ostygnięcia. Schłódź w lodówce (minimum 3 godziny).
    5. Glazura:

      • W rondlu zagotuj resztę wina z agarem.
      • Wystudź do lekkiego zgęstnienia (ok. 37°C) i wylej na sernik.
      • Schłodź w lodówce przez godzinę.
    6. Dekoracja:

      • Przed podaniem udekoruj według uznania.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty