Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Serce księżniczki
Moją tegoroczną propozycją walentynkową jest ciasto Serce Księżniczki <3
Ciasto składa się z kruchych blatów maślanych, dżemu jeżynowego, bezy oraz kremu malinowego.
Połączenie niebiańskie - na samą myśl się rozpływaaaaaaaaam.
Serce księżniczki
Składniki (na blaszkę 21x31 cm)
Ciasto kruche + dodatki
- 200 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12%/18%
- 70 g cukru pudru
- 4 łyżki dżemu jeżynowego (porzeczkowego, malinowego, owoce leśne)
Beza
- 2 białka
- szczypta soli
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
- gorzkie kakao
Krem malinowy + dodatki
- 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
- 100 g mocno schłodzonego serka mascarpone
- 2 łyżki rozdrobnionych malin liofilizowanych lub suszonych
- 2-3 łyżki cukru pudru
- odrobina barwnika spożywczego (można pominąć)
- gorzkie kakao do oprószenia wierzchu ciasta
Instrukcja
- Wszystkie składniki na ciasto, poza dżemem, zagnieść w gładką kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1h w lodówce.
- Przygotowanie bezy :
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
- Łyżka po łyżce dodajemy cukier puder.
- Powstanie nam gęsta, błyszcząca masa.
- Dodajemy mąkę oraz sok z cytryny i miksujemy do połączenia się składników.
- Ciasto kruche rozwałkowujemy podsypując mąką (będzie b. cienkie)
- Wykładamy do blaszki (mam teflonową, nie wykładam jej niczym) i smarujemy dżemem.
- Na to wykładamy bezę, którą oprószamy kakao.
- Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 35 minut.
- Gorące ciasto dzielimy na 3 części (długość blaszki dzielimy na 3), ale nie wyjmujemy od razu!
- Pozostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy krem.
- Przygotowanie kremu:
- Śmietankę, serek oraz cukier puder umieszczamy w misce.
- Wszystko razem miksujemy na puszysty krem.
- Pod koniec ubijania dodajemy maliny oraz ew. barwnik.
- Składanie: blat kruchy z bezą --> krem malinowy --> blat kruchy z bezą --> krem malinowy --> blat kruchy z bezą --> wierzch oprószamy gorzkim kakao
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice
Autor: Karolina Michniewicz