Sałatka ze szparagami i truskawkami

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Czas:
15 min

Porcje
2

Składniki

  • 250 g szparagów
  • 250 g makaronu Farfalle
  • 250 g truskawek
  • 50 g orzechów laskowych
  • sól morska
  • Czarny pieprz
  • Świeże listki bazylii
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml soku z cytryny
  • 25 g miodu

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotuj mocno osoloną wodę. Obierz szparagi, a następnie pokrój je na około 5 cm kawałki. Gotuj szparagi przez około 5 minut, aż będą al dente, następnie odcedź i zanurz w zimnej wodzie (blanszowanie).
  2. Ugotuj makaron al dente, również schłodź po ugotowaniu.
  3. Truskawki oczyść i pokrój na ćwiartki, orzechy laskowe grubo posiekaj i upraż na brązowo na patelni. Listki bazylii oderwij od łodyg.
  4. Przygotuj winegret: wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód do miski i energicznie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. W misce wymieszaj szparagi, makaron, truskawki i połowę winegretu. Przełóż sałatkę do miseczek, dodaj resztę winegret i posyp prażonymi orzechami, dekorując listkami bazylii.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty