Sałatka z soczewicą

Sałatka z soczewicą

Sałatka z soczewicą

Pierwszy przepis w ciągu naszego tygodnia sałatek z soczewicą. Smacznego!

Składniki (4 porcje)

  • 100 g soczewicy beluga
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 400 g białej fasoli z puszki
  • 125 g sera mozzarella buffala
  • 100 g rukoli
  • 100 g szynki parmeńskiej

Przygotowanie

  • Krok 1/4

Dodaj soczewicę do rondla z wodą i solą. Zmniejsz ogień do średnio niskiego, przykryj i gotowuj na wolnym ogniu przez ok. 25 min lub do czasu ugotowania soczewicy.

  • Krok 2/4

Paprykę pokrój w cienkie paski. Cukinię pokrój w grube plastry. Czosnek obierz i grubo posiekaj. Oskub i posiekaj rozmaryn.

  • Krok 3/4

Rozgrzej piekarnik do 250°C. Dodaj paprykę, cukinię, czosnek i rozmaryn na blachę do pieczenia. Wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez ok. 12 min, następnie przenieś do miski i wymieszaj z octem balsamicznym.

  • Krok 4/4

Odcedź fasolę i pokrój mozzarellę na kawałki. Soczewicę podawaj w misce z fasolą, rukolą, pieczonymi warzywami, mozzarella i szynką parmeńską. Smacznego!

Dodatkowe informacje

  • Czas przygotowania: 35 minut
  • Trudność przepisu: Łatwy