Sałatka z soczewicą i orzechami nerkowca

Sałatka z soczewicą i orzechami nerkowca

Sałatka z soczewicą i orzechami nerkowca

To już ostatni przepis w ciągu naszego tygodnia sałatek z soczewicą. Smacznego!

Składniki (2 porcje)

  • 30 g soczewicy beluga
  • 50 g ciecierzycy z puszki
  • 1 marchewka
  • 1/2 batata
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 jabłka
  • 2 gałązki pietruszki
  • 2 gałązki mięty
  • 1/3 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/8 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 limonki
  • 30 g szpinaku baby
  • 20 g orzechów nerkowca

Przygotowanie

  • Krok 1/4

Dodaj soczewicę do garnka z wodą i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15-20 min. Odcedź i wypłucz ciecierzycę. Pokrój w kostkę marchewka, batat, ogórka i jabłko. Posiekaj pietruszkę i miętę.

  • Krok 2/4

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Ciecierzycę, marchewkę i bataty wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 15-20 min. Wyjmij i ostudź.

  • Krok 3/4

W misce wymieszaj musztardę, miód, oliwę z oliwek, mieloną kolendrę, pieprz cayenne oraz sok i skórkę z limonki.

  • Krok 4/4

Dodaj do miski soczewicę, pieczoną ciecierzycę, warzywa, ogórek, jabłko, młody szpinak i orzechy nerkowca. Skrop dressingiem, świeżymi ziołami i wymieszaj. Smacznego!

Dodatkowe informacje

  • Czas przygotowania: 40 minut
  • Czas pieczenia: 15 minut
  • Trudność przepisu: Łatwy