Sałatka z soczewicą i granatem

Sałatka z soczewicą i granatem

Sałatka z soczewicą i granatem

To kolejny przepis w ciągu naszego tygodnia sałatek z soczewicą. Tym razem z dodatkiem pysznego granatu... Ale nie tylko! Smacznego!

Składniki (2 porcje)

  • 35 g soczewicy beluga
  • 70 ml wody
  • 1 batat
  • 1 marchewka
  • 4 łodygi zielonych szparagów
  • 400 g rzepy
  • 20 g pistacji
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 granatu
  • 80 g ciecierzycy z puszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/3 łyżeczki sumaka
  • 1 łyżeczka ras el hanout
  • 1 łyżka miodu
  • 60 g sera feta
  • 5 gałązek mięty
  • 5 gałązek pietruszki
  • Sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Krok 1/6

Rozgrzej piekarnik do 180 C. Dodaj soczewicę do garnka z osoloną wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień do średnio niskiego, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25 min lub do czasu ugotowania soczewicy.

  • Krok 2/6

Batata, marchewkę i szparagi obierz i pokrój w paski. Pokrój rzepę na małe kawałki. Z grubsza posiekaj pistacje. Pokrój ogórek w kostkę. Obierz granat.

  • Krok 3/6

Wymieszaj bataty, marchewkę, szparagi i ciecierzycę z odrobiną oliwy z oliwek i solą. Przełóż na blachę do pieczenia, a następnie piecz w 180°C przez ok. 15 minut

  • Krok 4/6

Dodaj rzepę i pistacje na blachę do pieczenia i piecz przez kolejne 10 minut

  • Krok 5/6

W międzyczasie w małej misce wymieszaj sok z cytryny, pozostałą oliwę, musztardę, sumak, ras el hanout i miód. Dopraw solą i pieprzem.

  • Krok 6/6

W dużej misce wymieszaj pieczone warzywa, soczewicę i przygotowany dressing. Ser feta pokrusz na sałatkę i posyp pestkami granatu, miętą i natką pietruszki. Smacznego!

Dodatkowe informacje

  • Czas przygotowania: 50 minut
  • Czas pieczenia: 25 minut
  • Trudność przepisu: Łatwy