Sałatka z rzodkiewek i ogórka

Sałatka z rzodkiewek i ogórka

Sałatka z rzodkiewek i ogórka

Czas:
20 min

Porcje
6

Składniki

    • 2 ogórki 
    • 1 pęczek rzodkiewek
    • 2 dymki
    • 2 gałązki mięty (lub natki pietruszki)
    • Sok z 1 cytryny
    • 150 g jogurtu greckiego (10% tłuszczu)
    • 1 duży ząbek czosnku
    • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

    1. Umyj dokładnie ogórki; jeśli chcesz, obierz je ze skórki. Odetnij końce.
    2. Oczyść i umyj rzodkiewki oraz dymki.
    3. Pokrój ogórki, rzodkiewki i dymki w cienkie plasterki i przełóż do miski.
    4. Umyj miętę (lub pietruszkę), osusz, oderwij listki i drobno posiekaj.
    5. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok.
    6. Obierz czosnek i zetrzyj go na drobnej tarce.
    7. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt, sok z cytryny, posiekaną miętę (lub pietruszkę) oraz starty czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
    8. Polej warzywa przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszaj.
    9. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce do momentu podania.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty