Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Sajgonki na zimno
W upały mamy ochotę zjeść coś lekkiego, fajnym pomysłem są sajgonki na zimno, nie są co prawda chrupiące ale nie ociekają tłuszczem i są pełne surowych warzyw.
Sajgonki na zimno
Składniki
- kilka płatów papieru ryżowego
- 1/2 czerwonej papryki,
- 2 pałki selera naciowego,
- 2-3 liście sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej,
- 1 mała cebula,
- kiełki rzodkiewki,
- 1 mała marchewka.
Instrukcja
- Warzywa myjemy, paprykę i sałatę kroimy w paski, marchew obieramy i obieraczką kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w półplastry, selera naciowego delikatnie obieramy z łyka, kroimy na ok 10 cm odcinki i każdy z nich na węższe kawałki.
- Przygotowujemy talerz z wyższymi brzegami (musi być większy od papieru ryżowego) oraz deskę.
- Na talerz nalewamy trochę letniej wody, wkładamy do niej 1 arkusz papieru - nie może długo leżeć bo zaczyna się zawijać - przekładamy go na chwilę na drugą stronę i ostrożnie wyciągamy kładąc na desce - trzeba uważać bo lubi się marszczyć i przyklejać do siebie, a jak już się to stanie to ciężko jest go rozkleić.
- Przy zawijaniu postępujemy dokładnie tak jak z gołąbkami czy sajgonkami na ciepło, układamy ok 2 cm od brzegu, ze swojej strony sałatę, na niej pozostałe warzywa, odrobinę solimy, nakładamy kawałek papieru na farsz i zawijamy "w kopertę" (czyli teraz boki do środka i rolujemy całość ciasno zawijając).
- Postępujemy tak do wykorzystania składników.
- Sajgonki, możemy ostrym nożem przeciąć po skosie i podać z sosem do sajgonek.
- Możemy ich użyć jako przystawki na imprezie (pięknie się prezentują), lub zjeść na kolację czy śniadanie.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad
Autor: Edyta Stępczyńska