Sajgonki na zimno

Sajgonki na zimno

W upały mamy ochotę zjeść coś lekkiego, fajnym pomysłem są sajgonki na zimno, nie są co prawda chrupiące ale nie ociekają tłuszczem i są pełne surowych warzyw.

Sajgonki na zimno

Sajgonki

Składniki

  • kilka płatów papieru ryżowego
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 2 pałki selera naciowego,
  • 2-3 liście sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej,
  • 1 mała cebula,
  • kiełki rzodkiewki,
  • 1 mała marchewka.

Instrukcja

  1. Warzywa myjemy, paprykę i sałatę kroimy w paski, marchew obieramy i obieraczką kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w półplastry, selera naciowego delikatnie obieramy z łyka, kroimy na ok 10 cm odcinki i każdy z nich na węższe kawałki.
  2. Przygotowujemy talerz z wyższymi brzegami (musi być większy od papieru ryżowego) oraz deskę.
  3. Na talerz nalewamy trochę letniej wody, wkładamy do niej 1 arkusz papieru - nie może długo leżeć bo zaczyna się zawijać - przekładamy go na chwilę na drugą stronę i ostrożnie wyciągamy kładąc na desce - trzeba uważać bo lubi się marszczyć i przyklejać do siebie, a jak już się to stanie to ciężko jest go rozkleić.
  4. Przy zawijaniu postępujemy dokładnie tak jak z gołąbkami czy sajgonkami na ciepło, układamy ok 2 cm od brzegu, ze swojej strony sałatę, na niej pozostałe warzywa, odrobinę solimy, nakładamy kawałek papieru na farsz i zawijamy "w kopertę" (czyli teraz boki do środka i rolujemy całość ciasno zawijając).
  5. Postępujemy tak do wykorzystania składników.
  6. Sajgonki, możemy ostrym nożem przeciąć po skosie i podać z sosem do sajgonek.
  7. Możemy ich użyć jako przystawki na imprezie (pięknie się prezentują), lub zjeść na kolację czy śniadanie.

Dodatkowe informacje

Autor: Edyta Stępczyńska