Tytanowa patelnia indukcyjna Ballarini Alba
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Ryż z groszkiem i orzechami
Proste i szybkie wegańskie danie, które zachwyci nie tylko miłośników dań z ryżem, ale również wszystkich, którzy lubują się w indyjskich aromatach.
Ryż z groszkiem i orzechami
Składniki
- 1 szklanka ryżu,
- ok 3/4 szklanki groszku mrożonego (lub świeżego w sezonie),
- 1/2 szklanki orzechów ziemnych,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy indyjskie - np qeema masala lub dowolna masala,
- szczypta ostrej papryki,
- olej do smażenia,
- sól, pierz.
Instrukcja
- Należy zacząć od porządnego wypłukania ryżu, później zalać go wodą tak było jej dwa razy więcej niż ryżu.
- Ugotować ryż do miękkości z odrobiną soli (najlepiej jest go nie mieszać). W tym samym czasie w oddzielnym garnku ugotować groszek.
- Cebulę i czosnek obrać, cebule pokroić w kostkę, czosnek z plastry. Patelnię z nieprzywierającą powłoką (np Ballarini Alba) rozgrzać z odrobiną oleju, wrzucić na nią orzechy ziemne, smażyć chwilę, dodać do niej cebulę i ciągle mieszając do momentu aż będzie szklista, dodać czosnek.
- Wsypać do nich na początek 1/2 łyżeczki przypraw indyjskich, szczyptę papryki, sól, pieprz. Odcedzić ugotowany groszek, gdy ryż juz jest miękki wyłączyć go.
- Na dużą patelnię włożyć ryż i groszek i chwilę razem smażyć. Możesz też dołożyć do garnka z ryżem groszek i smażone orzechy z dodatkami.
- Całość dobrze wymieszać, spróbować, gdy potrzeba doprawić do smaku.
- Ryż podawać posypany odrobiną orzechów, można też posypać go posiekanym szczypiorkiem.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad
Autor: Edyta Stępczyńska