Rybne curry z soczewicą, mlekiem kokosowym i koprem włoskim

Rybne curry z soczewicą, mlekiem kokosowym i koprem włoskim

Rybne curry z soczewicą, mlekiem kokosowym i koprem włoskim

Pyszne danie, które łączy z sobą wiele, doskonale znanych smaków. Pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika ryb!

Składniki (4 porcje)

  • Soczewica Beluga
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • Szafran
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 700 g fileta z białej ryby (my użyliśmy Dorsza Skrei)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 czerwone cebule
  • 1 pęczek marchewek
  • 2 limonki
  • 2 strąki kardamonu, zielone
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 suszone liście limonki Kaffir
  • 2 cebulki kopru włoskiego z zielonym (ok. 400 g)
  • Puszka 400 ml mleka kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego lub rybnego
  • Świeża bagietka
  • Dziki ryż
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

  • Krok 1/7

Ugotuj soczewicę we wrzącej wodzie do uzyskania al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, spłucz zimną wodą i dopraw solą i pieprzem.

  • Krok 2/7

Umyj i osusz Dorsza Skrei. Pokrój na kawałki około 4 cm. Limonkę opłucz gorącą wodą i pokrój na ćwiartki.

  • Krok 3/7

Czosnek i cebulę obierz i pokrój lub posiekaj.

  • Krok 4/7

Podgrzej olej kokosowy w garnku żeliwnym Staub i smaż cebulę przez 10 minut. Następnie dodaj czosnek, skrop mlekiem kokosowym i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj wywar rybny, dopraw pokruszonym kardamonem, kurkumą, papryką, solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

  • Krok 5/7

Marchewki obierz i pokrój na małe kawałki. Umyj również koper i pokrój. Teraz dodaj warzywa do curry.

  • Krok 6/7

Filety rybne wraz z liśćmi limonki Kaffir i ćwiartkami limonki włóż do parowaru. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut.

  • Krok 7/7

W międzyczasie ugotuj ryż i pokrój bagietkę. Umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki. Przed podaniem dodaj szafran do curry i dopraw do smaku. Dodaj ugotowaną soczewicę do curry tuż przed podaniem. Podawaj z ryżem, bagietką i natką pietruszki.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Średni