Patelnia żeliwna z dwoma uchwytami Staub
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Rybne curry z soczewicą, mlekiem kokosowym i koprem włoskim
Rybne curry z soczewicą, mlekiem kokosowym i koprem włoskim
Pyszne danie, które łączy z sobą wiele, doskonale znanych smaków. Pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika ryb!
Składniki (4 porcje)
- Soczewica Beluga
- Sól
- Pieprz mielony
- Szafran
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 700 g fileta z białej ryby (my użyliśmy Dorsza Skrei)
- 2 ząbki czosnku
- 4 czerwone cebule
- 1 pęczek marchewek
- 2 limonki
- 2 strąki kardamonu, zielone
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 suszone liście limonki Kaffir
- 2 cebulki kopru włoskiego z zielonym (ok. 400 g)
- Puszka 400 ml mleka kokosowego
- 200 ml bulionu warzywnego lub rybnego
- Świeża bagietka
- Dziki ryż
- 1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie
- Krok 1/7
Ugotuj soczewicę we wrzącej wodzie do uzyskania al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, spłucz zimną wodą i dopraw solą i pieprzem.
- Krok 2/7
Umyj i osusz Dorsza Skrei. Pokrój na kawałki około 4 cm. Limonkę opłucz gorącą wodą i pokrój na ćwiartki.
- Krok 3/7
Czosnek i cebulę obierz i pokrój lub posiekaj.
- Krok 4/7
Podgrzej olej kokosowy w garnku żeliwnym Staub i smaż cebulę przez 10 minut. Następnie dodaj czosnek, skrop mlekiem kokosowym i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj wywar rybny, dopraw pokruszonym kardamonem, kurkumą, papryką, solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
- Krok 5/7
Marchewki obierz i pokrój na małe kawałki. Umyj również koper i pokrój. Teraz dodaj warzywa do curry.
- Krok 6/7
Filety rybne wraz z liśćmi limonki Kaffir i ćwiartkami limonki włóż do parowaru. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut.
- Krok 7/7
W międzyczasie ugotuj ryż i pokrój bagietkę. Umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki. Przed podaniem dodaj szafran do curry i dopraw do smaku. Dodaj ugotowaną soczewicę do curry tuż przed podaniem. Podawaj z ryżem, bagietką i natką pietruszki.
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Średni