Rodzaje stali w nożach kuchennych Zwilling

Rodzaje stali w nożach kuchennych Zwilling

W przemyśle nożowniczym wykorzystywane są najróżniejsze rodzaje stali, które podzielić można na dwie kategorie:

STAL WĘGLOWA

Stal węglowa (znana również jako stal karbonowa) składa się w głównej mierze z żelaza i pewnej ilości węgla. Można ją hartować i kuć. Zawartość węgla może wynosić do 2,06%. Jeśli wartość ta jest większa, mamy do czynienia z żeliwem.

Stal węglowa łatwo rdzewieje i mocno reaguje z substancjami takimi jak kwasy czy sole. Jednocześnie ma jednak wiele zalet wyróżniających ją od stali nierdzewnej:

  • Szczególnie wysoka twardość (do 65 HRC)
  • Żywotność (wykonane z niej ostrza pozostają ostre przez bardzo długi czas)
  • Może być wyjątkowo cienko kuta
  • Cechuje się wyjątkową ostrością

Podatność na korozję i rdzę zredukować można poprzez odpowiedną pielęgnację: polerowanie i olejowanie powierzchni (np. olejkiem kameliowym lub goździkowym).

STAL NIERDZEWNA

Termin „nierdzewne” dopuszczalny jest dla wszystkich noży, wykonanych ze stali zawierającej co najmniej 10,5% chromu. Nierdzewność oznacza, że nie rdzewieją one nawet na wilgotnym powietrzu oraz charakteryzują się wysoką odpornością na kwasy występujące w codziennym użytkowaniu.

Zawartość chromu w stali zapewnia pewnego rodzaju ochronę zapobiegającą utlenianiu, a tym samym korozji. Efekt ten najłatwiej osiąga się na idealnie gładkiej, wypolerowanej powierzchni. Im bardziej szorstka powierzchnia, tym większy obszar zagrożony utlenieniem i rdzewieniem. Tym samym im dokładniej wypolerowana jest stal, tym większa jej odporność na korozję. Z tlenku chromu tworzy się wtedy rodzaj folii zabezpieczającej ostrze.

SONDERSCHMELZE - SPECJALNY STOP

ZWILLING Sonderschmelze to stop produkowany wyłącznie dla marki ZWILLING. Stal ta charakteryzuje się optymalnym stosunkiem węgla (twardość) do chromu (odporność na korozję). Ta wyjątkowa kompozycja, w połączniu z naszym procesem produkcyjnym daje w efekcie solidne, ekstremalnie trwałe noże.

Noże ze stali Sonderschmelze są stabilne, odporne na korozję i elastyczne. Dzięki idealnie dopasowanej obróbce cieplnej stal ta osiąga twardość nawet do 57 HRC. W porównaniu z konkurencyjnymi markami wartość ta znacznie przewyższa średnią świadcząc o najwyższej jakości materiałów i metod produkcyjnych.

CRONIDUR 30

Wysokowydajna stal Cronidur 30 opracowana została z myślą o łożyskach kulkowych dla przemysłu lotniczego. Materiał ten odznacza się szczególną odpornością na korozję i trwałością, która, jak na stal o takiej twardości (ok. 60 HRC), jest niespotykanie wysoka. Osiąga się to w złożonym procesie poprzez dodanie do materiału wyjściowego azotu pod ciśnieniem. W naszych fabrykach stal ta jest precyzyjnie kuta z pojedynczych bloków i hartowana lodem (noże SIGMAFORGE).

Stal Cronidur 30 niemal perfekcyjnie łączy twardość, zachowanie właściwości tnących, odporność na korozję oraz trwałość.

FC61

FC to skrót od „fine carbide” - węgliki tej stali są szczególnie drobne i równomiernie rozmieszczone. Jej specjalna struktura umożliwia bardzo dokładne szlifowanie i tworzy jednolitą krawędź tnącą o bardzo wysokiej ostrości początkowej i wyjątkowych właściwościach tnących. Ze względu na wysoką twardość i odporność na korozję, stal FC61 jest niewrażliwa na intensywne użytkowanie.

DEFINICJA STALI PROSZKOWEJ

Metalurgiczna stal proszkowa, w przeciwieństwie do innych rodzajów stali, podczas produkcji nie jest upłynniana i w kolejnych procesach kształtowana. Zamiast tego sproszkowany materiał wyjściowy prasowany jest pod ekstremalnie wysokim ciśnieniem do uzyskania pożądanego kształtu. Umożliwia to zachowanie niezwykle wysokiej zawartości węgla (prawie sześć razy wyższą niż standardowo) przy jednolitej, odpornej na zużycie strukturze węglika.

STAL KONWENCJONALNA

Węgliki o nierównomiernym kształcie i rozmieszczeniu.

STAL PROSZKOWA

Węgliki o równomiernym kształcie i rozmieszczeniu.

CMV60

Stal CMV60 odznacza się twardością o wartości 60 HRC. Dodatkowe składniki takie, jak kobalt, molibden i wanad, tworzą odporne na ścieranie, karbidowe związki węgla. Obecny w dużych ilościach węgiel, tworzy związki z wymienionymi pierwiastkami, dzięki czemu pozostaje wystarczająco dużo niezwiązanego chromu, aby zapewnić funkcję antykorozyjną. Noże wykonane ze stali CMV60 są charakteryzują się więc wysoką odpornością na korozję, wytrzymałością, a jednocześnie doskonałymi właściwościami tnącymi i dobrym zachowaniem krawędzi.

MC63

Stal MC63 zalicza się do metalurgicznych stali proszkowych. W porównaniu ze stalą MC66, MC63 ma mniejszą zawartość węgla i chromu, ale dodaje się do niej około 2% wanadu. Zapewnia on jeszcze lepszą wytrzymałość oraz odporność na korozję. Tym samym MC63 odznacza się nieco mniejszą twardością (63 HRC), ale jest bardziej odporna na kwasy, wyboczenia oraz pękanie krawędzi podczas cięcia twardych materiałów. Noże wykonane ze stali MC63 można więc doskonale ostrzyć i szlifować, co gwarantuje precyzyjne, dokładne i pozbawione wysiłku krojenie.

MC66

Stal mikrowęglikowa MC66 o twardości do 66 HRC umożliwia szczególnie wysoką wydajność krojenia. Dzięki wielowarstwowej strukturze zachowuje wysoką, jak na daną twardość, elastyczność i odznacza się bardzo dobrą odpornością na korozję. Ostrze z obu stron otoczone jest bardziej miękką stalą, dającą dodatkową ochronę. Stal MC66 buduje krawędź tnącą i/lub trzpień noża, co gwarantuje najwyższe właściwości tnące. Należy jednak unikać krojenia kości bądź używania noża pod kątem, ponieważ łatwo w ten sposób złamać ostrze. Również agresywne środki myjące, mycie w zmywarce oraz deski wykonane z kamienia, ceramiki, szkła czy metalu mogą uszkodzić nóż, w związku z czym zalecane jest ich unikanie.