Risotto z cukinią

Risotto z cukinią

Risotto z cukinią

Szukasz pomysłu, jak możesz wykorzystać naczynie do duszenia Staub? Oto przepis na pyszne risotto z cukinią.

Składniki

  • 300 g ryżu do risotto
  • 3 szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • Około 1 litr gorącego bulionu warzywnego
  • 150 g Parmigiano-Reggiano
  • 400 g średniej wielkości cukinii
  • 60 g orzeszków piniowych
  • 6 garści świeżej sałatki z dzikich ziół (ok. 250 g)
  • 1 mały pęczek świeżych ziół
  • Oliwa z oliwek
  • 1 cytryna
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  • Krok 1/4

Dokładnie umyj i osusz cukinie, cytrynę i zioła. Szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę. Duś w Naczyniu do duszenia STAUB z 1 łyżką masła i odrobiną oliwy z oliwek aż się zeszkli. Dodaj ryż do risotto i krótko duś, ciągle mieszając. Deglasuj białym winem i prawie całkowicie zredukuj. Dodaj około 2 chochli gorącego bulionu warzywnego i gotuj na wolnym ogniu oraz redukuj na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszaj risotto. Dodaj więcej bulionu, gdy bulion jest prawie całkowicie wygotowany. Powtarzaj ten proces, aż ryż będzie ugotowany i nadal lekko al dente oraz będzie miał typową papkowatą konsystencję risotto (zwykle zajmuje to 25–30 minut).

  • Krok 2/4

W międzyczasie pokrój wzdłuż cukinie na cienke kawałki. Użyj drugiego naczynia do duszenia STAUB lub dużej żeliwnej patelni Staub, aby podgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i krótko obsmażyć plastry cukinii z obu stron przez 1–2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Upraż orzeszki pinii na małej patelni.

  • Krok 3/4

Wyjmij risotto na krótko przed tym, jak będzie gotowe i dodaj 2 garście sałatki z dzikich ziół oraz zerwane zioła (oba wcześniej lekko posiekane). Wymieszaj 120 g świeżo startego parmezanu i 1 łyżkę zimnego masła do risotto. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Krok 4/4

Ułóż risotto ze smażonymi plastrami cukinii na talerzach i na każdym ułóż po garść sałatki z dzikich ziół. Następnie zetrzyj na drobno odrobinę skórki z cytryny i polej każdą porcją odrobiną soku z cytryny i oliwy z oliwek. Podawaj z posiekanym parmezanem i prażonymi orzeszkami pinii!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Średni