Rafaello

Rafaello

Kto nie kocha rafaello - pysznych kokosowych kuleczek z migdałem w środku? Ciężko znaleźć taką osobę. Oczywiście kupić gotowe rafaello nie jest trudno, znajdziemy je w prawie każdym sklepie, łącznie z tymi osiedlowymi. Jednak dlaczego nie spróbować ich zrobić samemu? Czy to takie trudne? Nie! Sprawdź przepis na te pyszne kuleczki w domowej wersji!

Rafaello

Rafaello

Składniki

  • 200 g białej czekolady (2 tabliczki)
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru pudru
  • 1,5 szklanki wiórek kokosowych do masy
  • 24 sztuki całych obranych migdałów obranych ze skórki
  • wiórka kokosowe do obtoczenia

Instrukcja

  1. Czekoladę rozpuszczamy na parze.
  2. Miksujemy masło z cukrem pudrem na gładką masę.
  3. Miksując, dodajemy po łyżce rozpuszczoną czekoladę, ja wlewałam cienką stróżką.
  4. Do powstałej masy wsypujemy wiórka kokosowe i mieszamy drewnianą łyżką lub tak jak ja mikserem na wolnych obrotach. Powstaną nam drobne grudki, które ugniotłam łyżką i wstawiłam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie formowałam małe kuleczki, umieszczając w środku po jednym migdale. Na końcu obtoczyłam w wiórkach kokosowych, każdą kulkę włożyłam do małych papilotek i wstawiłam do lodówki na około 2 godziny.
  5. Można przechowywać do kilku godzin poza lodówką - tak zgadzam się, po trzech godzinach prawie wszystkie kuleczki zniknęły w buzi mojego syna :)

OBIERANIE MIGDAŁÓW: Wieczorem migdały wsypałam do miseczki i zalałam je wrzącą wodą i poszłam spać. Rano wylałam wodę i z pomocą małego nożyka bez trudu obrałam je ze skórki. Wysypałam je na papierowy ręcznik i zabrałam się za przygotowywanie masy z wyżej podanego przepisu.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynka gotuje