Pumpkin Spice Latte

Pumpkin Spice Latte

Pumpkin Spice Latte

Zbliża się Halloween, to idealny czas na przygotowanie wyśmienitego spotkania z przyjaciółmi. Jak można je uświetnić? Proponujemy przygotowanie pysznego Pumpkin Spice Latte!

Składniki (na 2 szklanki 355 ml)

  • 1/2 dyni Hokkaido
  • sól
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 szczypta goździków (mielonych)
  • 2 podwójne espresso
  • 250 ml śmietanki
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie

Umyj dynię, usuń z niej pestki i pokrój ją w kostkę. Duś w niewielkim garnku pod przykryciem w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odlej wodę i zrób z dyni puree, a następnie przypraw gałką muszkatołową.

Wlej mleko do odpowiedniego garnka, dodaj miód, ekstrat z wanilii, imbir i goździki, a następnie podgrzewaj ciągle mieszając. W międzyczasie przygotuj dwa podwójne espresso i ubij śmietankę, po czym dodaj ją do worka do szprycowania.

Zdejmij mleko z ognia, dodaj i wymieszaj 8 łyżek puree z dyni oraz espresso. Wlej Latte do dwóch szklanek, na górze dodaj śmietankę i posyp cynamonem do smaku.