Prosty przepis na sos pomidorowy

Prosty przepis na sos pomidorowy

Prosty przepis na sos pomidorowy

Czas:
20 min

Porcje
2

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 200 g pomidorków koktajlowych / pomidorów malinowych
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
  • Sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Zważ i odmierz wszystkie składniki, obierz czosnek i cebulę. Pomidory umyj i przekrój na pół.
  2. Dodaj cebulę i czosnek do słoika blendera z serii Zwilling Enfinigy. Zamknij pokrywkę, umieść dzbanek blendera na blenderze. Wybierz ustawienie Pulse i obracaj pokrętłem kilka razy w przód iw tył, aż warzywa zostaną drobno posiekane.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pomidorki koktajlowe i je też podduś. Dodaj ocet balsamiczny, zioła i gotuj wszystko na średnim ogniu przez około 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sporą szczyptą cukru.
  4. Ostrożnie przełóż zawartość patelni do słoika blendera z serii Zwilling Enfinigy. Zakręć pokrywkę, wybierz ustawienie Smoothie i zmiksuj sos, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
  5. Po zakończeniu programu zdejmij pokrywkę, ponownie dopraw sos i od razu podawaj z ulubionym makaronem.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy