Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Porowo - ziemniaczane risotto
Uwielbiam risotto. Ten ryż, który dusi się w przepysznych dodatkach, nie ma sobie równych. Bardzo lubię je przygotowywać, mimo że wymaga sporej uwagi. W poście przedstawiam Wam również moja nowa patelnię z dwoma uchwytami. Gotuje się w niej naprawdę fantastycznie, a w szafce zajmuje mniej miejsca niż standardowa patelnia z długą rączka.
Porowo - ziemniaczane risotto
Składniki
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula
- 1 por
- 3 małe ziemniaki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szczypty suszonego estragonu
- 2 szczypty suszonego tymianku
- 1/2 szklanki białego wina
- 150 g ryżu do risotto
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- Sól i pieprz
- 100 g utartego parmezanu
Instrukcja
- Do przygotowania risotta potrzebujemy dobrej i głębokiej patelni. Moim zdaniem jest to kluczowe. Ja użyłam patelni Ballarini z serii Lucca z dwoma uchwytami i granitową powłoką non-stick.
- Na patelni rozpuszczalny masło, smażymy na nim cebulkę, następnie dorzucamy do niej pokrojonego w półtalarki pora (tylko jasną część). Całość smażymy około 5 minut wraz z 1 łyżką oliwy z oliwek.
- Ziemniaki kroimy w cienkie talarki, a później małą kosteczkę. Dorzucamy je na patelnię i smażymy wszystko jeszcze 3 minuty.
- Na patelnię dorzucamy również ryż i smażymy go przez około 2 minuty. Następnie całość zalewamy białym winem, a także doprawiamy estragonem, tymiankiem, solą i pieprzem. Co jakiś czas mieszamy.
- Kiedy ryż wchłonie całe wino, dolewamy po 1/2 szklanki ciepłego bulionu. Następną porcję dodajemy dopiero, kiedy poprzednia zostanie wchłonięta. Ostatnim etapem jest wsypanie do risotto parmezanu i gotowanie całości około 30 s. Ziemniaki muszą być na koniec miękkie, a ryż sprężysty, otoczony gęstym jasnym sosem.
Dodatkowe informacje
- Podajemy posypane świeżym koperkiem.
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Gotuj i Mieszkaj
Autor: Wioleta Gargula