Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Musztarda to składnik, który wszyscy z nas znamy jako idealny dodatek do mięs, grilla czy po prostu jako substytut ketchupu. Jednak z okazji Dnia Musztardy przygotowaliśmy przepis, w którym jest ona jednym z głównych składników.
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Składniki
- 450g polędwiczek wieprzowych
- świeżo starty czarny pieprz
- 1 łyżka stołowa suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 250 g pieczarek, poćwiartowane
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 125 ml 30% śmietanki
- 1 łyżka stołowa sosu sojowego
- pęczek świeżej pietruszki, drobno posiekany
Przygotowanie
- Usuń niepotrzebny tłuszcz z polędwiczek wieprzowych. Następnie pokrój w plastry o grubości 1,5 cm.
- Dopraw świeżo startym czarnym pieprzem i suszonym oregano. Odłóż na bok.
- Podgrzej patelnię i dodaj 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek.
- Gdy patelnia jest gorąca dodaj poćwiartowane pieczarki. Smaż przez ok. 8 minut, aż staną się złotobrązowe ze wszystkich stron.
- Następnie dodaj masło i smaż przez następne 2 minuty. Przenieś do miski i odłóż na bok. * UWAGA - Jeśli chcesz uzyskać złotobrązowe i chrupiące pieczarki, nie mieszaj ich często, najlepiej mieszaj je raz na 2-3 minuty.
- Do tej samej patelni dodaj 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek i włóż do Polędwiczek.
- Smaż przez 2 minuty z każdej strony.
- Dodaj obie musztardy do patelni i wymieszaj z mięsem.
- Wymieszaj śmietanę z sosem sojowym i dodaj do patelni.
- Posyp posiekaną natką pietruszki i dobrze wymieszaj.
- Zagotuj sos, a następnie zredukuj do minimum i gotuj jeszcze przez 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
- Podawaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.
- Smacznego :)
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Taste is Yours
Autor: Ján Vasil