Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Musztarda to składnik, który wszyscy z nas znamy jako idealny dodatek do mięs, grilla czy po prostu jako substytut ketchupu. Jednak z okazji Dnia Musztardy przygotowaliśmy przepis, w którym jest ona jednym z głównych składników.

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Składniki

  • 450g polędwiczek wieprzowych
  • świeżo starty czarny pieprz
  • 1 łyżka stołowa suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 250 g pieczarek, poćwiartowane
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 125 ml 30% śmietanki
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego
  • pęczek świeżej pietruszki, drobno posiekany

Przygotowanie

  1. Usuń niepotrzebny tłuszcz z polędwiczek wieprzowych. Następnie pokrój w plastry o grubości 1,5 cm.
  2. Dopraw świeżo startym czarnym pieprzem i suszonym oregano. Odłóż na bok.
  3. Podgrzej patelnię i dodaj 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek.
  4. Gdy patelnia jest gorąca dodaj poćwiartowane pieczarki. Smaż przez ok. 8 minut, aż staną się złotobrązowe ze wszystkich stron.
  5. Następnie dodaj masło i smaż przez następne 2 minuty. Przenieś do miski i odłóż na bok. * UWAGA - Jeśli chcesz uzyskać złotobrązowe i chrupiące pieczarki, nie mieszaj ich często, najlepiej mieszaj je raz na 2-3 minuty.
  6. Do tej samej patelni dodaj 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek i włóż do Polędwiczek.
  7. Smaż przez 2 minuty z każdej strony.
  8. Dodaj obie musztardy do patelni i wymieszaj z mięsem.
  9. Wymieszaj śmietanę z sosem sojowym i dodaj do patelni.
  10. Posyp posiekaną natką pietruszki i dobrze wymieszaj.
  11. Zagotuj sos, a następnie zredukuj do minimum i gotuj jeszcze przez 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
  12. Podawaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.
  13. Smacznego :)

Dodatkowe informacje

Autor: Ján Vasil