Piernikowe bombki

Piernikowe bombki

Pomysł na udekorowanie choinki albo wspaniały sposób na zapakowanie prezentów. Piękne i pyszne piernikowe bombki!

Piernikowe bombki

Piernikowe bombki

Składniki (na ok. 10 sztuk złożonych bombek)

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 65 g cukru pudru
  • 110 g płynnego miodu
  • 50 g tłuszczu (smalcu lub masła)
  • 1 całe jajko
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1 łyżce mleka
  • 2 łyżeczki kakao (jeśli chcecie mieć ciemniejsze bombki; ja pominęłam)

Lukier królewski

  • 30 g białka (1 białko z jajka o rozm. M)
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić ciasto.
  2. Wstawić na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia, na podsypanym mąką blacie, rozwałkować ciasto na grubość 3 mm.
  4. Wykrawać kółka (w kółkach można dodatkowo wykroić jakiś maleńki kształt; ja tego nie robiłam, bo byłoby widać moją niespodziankę) i kłaść je na wypukłej (zewnętrznej) stronie specjalnych foremek.
  5. Nie dociskać ciasta do samych brzegów foremki (należy zostawić ok. 5 mm odstęp).

Pieczenie

  • Temperatura: 180ºC
  • Czas: 17-19 min.
  1. Wyjąć blachę z ciastem i wylać na nie przygotowane nadzienie.
  2. Udekorować dodatkami.

Tuż po upieczeniu (gdy połówki bombek są jeszcze gorące) należy delikatnie zdjąć je z foremek i pozostawić do wystudzenia (i stwardnienia) na kratce. Schłodzone połówki bombek należy wyrównać tarką (chyba, że są równe, to można ten krok pominąć).


Połówki bombek są gotowe do sklejania i dekorowania.

Lukier królewski

  1. Białko i przesiany cukier puder umieścić w misce.
  2. Miksować ok. 10 min. na gładki lukier.
  3. Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny i barwnik.
  4. Lukier jest gotowy do sklejania oraz ozdabiania bombek.
  5. Do ozdabiania pierników używam rękawa cukierniczego oraz tylki tzw. "pisak".

Dodatkowe informacje

  • Bombki możemy wypełnić cukierkami lub małą zabawką/upominkiem.
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz