Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Piernikowe bombki
Pomysł na udekorowanie choinki albo wspaniały sposób na zapakowanie prezentów. Piękne i pyszne piernikowe bombki!
Piernikowe bombki
Składniki (na ok. 10 sztuk złożonych bombek)
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 65 g cukru pudru
- 110 g płynnego miodu
- 50 g tłuszczu (smalcu lub masła)
- 1 całe jajko
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1 łyżce mleka
- 2 łyżeczki kakao (jeśli chcecie mieć ciemniejsze bombki; ja pominęłam)
Lukier królewski
- 30 g białka (1 białko z jajka o rozm. M)
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić ciasto.
- Wstawić na noc do lodówki.
- Następnego dnia, na podsypanym mąką blacie, rozwałkować ciasto na grubość 3 mm.
- Wykrawać kółka (w kółkach można dodatkowo wykroić jakiś maleńki kształt; ja tego nie robiłam, bo byłoby widać moją niespodziankę) i kłaść je na wypukłej (zewnętrznej) stronie specjalnych foremek.
- Nie dociskać ciasta do samych brzegów foremki (należy zostawić ok. 5 mm odstęp).
Pieczenie
- Temperatura: 180ºC
- Czas: 17-19 min.
- Wyjąć blachę z ciastem i wylać na nie przygotowane nadzienie.
- Udekorować dodatkami.
Tuż po upieczeniu (gdy połówki bombek są jeszcze gorące) należy delikatnie zdjąć je z foremek i pozostawić do wystudzenia (i stwardnienia) na kratce. Schłodzone połówki bombek należy wyrównać tarką (chyba, że są równe, to można ten krok pominąć).
Połówki bombek są gotowe do sklejania i dekorowania.
Lukier królewski
- Białko i przesiany cukier puder umieścić w misce.
- Miksować ok. 10 min. na gładki lukier.
- Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny i barwnik.
- Lukier jest gotowy do sklejania oraz ozdabiania bombek.
- Do ozdabiania pierników używam rękawa cukierniczego oraz tylki tzw. "pisak".
Dodatkowe informacje
- Bombki możemy wypełnić cukierkami lub małą zabawką/upominkiem.
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice
Autor: Karolina Michniewicz