
Garnek żeliwny diament Staub
Ładowanie...
Wyjmij kurczaka z lodówki na około 30 minut przed pieczeniem, aby osiągnął temperaturę pokojową.
W średniej misce wymieszaj ziemniaki z 2 łyżkami oliwy, sporą szczyptą soli i pieprzu. Ułóż je w jednej warstwie na dnie dużej żeliwnej brytfanny. Dodaj połówki cytryny, czosnku i ćwiartki czerwonej cebuli. Skrop pozostałą 1 łyżką oliwy.
W małej misce wymieszaj posiekane zioła z masłem. Delikatnie oddziel skórę kurczaka od mięsa i rozprowadź mieszankę masła pod skórą oraz na wierzchu, szczególnie na udach i piersiach.
Umieść kurczaka na warzywach w brytfannie i piecz w piekarniku nagrzanym do 260°C przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 175°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30-40 minut, aż termometr umieszczony między udem a piersią wskaże 74°C.
Wyjmij kurczaka z piekarnika, przykryj luźno folią aluminiową i odstaw na 10 minut przed pokrojeniem i podaniem.
Garnek żeliwny diament Staub
Garnek żeliwny do zup rybnych Staub
Garnek żeliwny dynia Staub
Garnek żeliwny okrągły Ballarini Bellamonte
Garnek żeliwny okrągły jodła Staub
Garnek żeliwny okrągły lilia Staub
Garnek żeliwny okrągły Staub
Garnek żeliwny okrągły Staub
Garnek żeliwny okrągły wysoki Staub
Garnek żeliwny owalny Ballarini Bellamonte
Garnek żeliwny owalny małż Staub
Garnek żeliwny owalny pomidor Staub