Pieczone bataty w sosie majonezowym z nerkowcami

Pieczone bataty w sosie majonezowym z nerkowcami

Bataty stają się coraz popularniejsze w naszym kraju. Ich wyjątkowy smak i szerokie możliwości przyrządzenia. Dziś przedstawiamy prosty i smaczny przepis na pieczone bataty w sosie majonezowym z nerkowcami

Pieczone bataty w sosie majonezowym z nerkowcami

Pieczone bataty w sosie majonezowym z nerkowcami

Składniki na 2 osoby)

  • 2-3 duże bataty
  • sól morska, pieprz, tymianek
  • olej
  • kilka pokrojonych nerkowców

Instrukcja

  1. Zaczynamy od dokładnego wyszorowania batatów (nie obieramy ze skóry, po upieczeniu sama odchodzi)
  2. Kroimy je wzdłuż na ćwiartki, mieszamy w misce z dodatkami: olejem, solą, pieprzem i pokrojonymi nerkowcami.
  3. Układamy bataty na blasze, zalewając je pozostałym w misce olejem
  4. Pieczemy je w nagrzanym do ok 200 stopni
  5. Pod koniec pieczenia posypujemy tymiankiem
  6. Pieczemy do miękkości i zbrązowienia ok 20-30 minut.

Sos

  1. 2 łyżki dowolnego majonezu mieszamy z przeciśniętymi ząbkami czosnku, szczypiorkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Po upieczeniu batatów polewamy je sosem, posypujemy pozostałymi w brytfance orzechami i zjadamy na ciepło.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska