Pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami

Pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami

Jest to bardzo prosta, ale wyśmienita pieczeń wieprzowa z dodatkiem śliwek. Potrzebujesz tylko kilku składników. Można ją upiec w np formie do pieczenia. W sumie potrzebujesz około 10 minut na przygotowanie i 2 godziny na ukończenie dania. Zdecydowanie polecam użycie kilku ostrych noży. Jeden do zrobienia dziury w mięsie (nóż do filetowania) i dobrego noża do krojenia pieczonego schabu.

Pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami

Pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami

Składniki

  • 1 kg kotletu wieprzowego (schab)
  • 200 g suszonych śliwek
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • Sól
  • świeżo starty czarny pieprz
  • łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • szklanki ciemnego piwa
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Umieść sól, starty czarny pieprz, majeranek i liście laurowe w moździerzu. Zmiażdż, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają, a następnie rozłóż mieszankę wraz z posiekanym czosnkiem na kotletu wieprzowym.
  2. Za pomocą noża do filetowania zrób dziurę w całym kotlecie wieprzowym. Wypełnij suszonymi śliwkami i ziele angielskim
  3. Przykryj folią aluminiową i przenieś do lodówki na 1 godzinę do marynowania. * Uwaga: mięso można zostawić w lodówce na noc.
  4. Gdy mięso zostanie zamarynowane, podgrzej patelnię i dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor i włóż je do rękawu do pieczenia. Zamknij go szczelnie z jednej strony i wlej ciemne piwo, a następnie zamknij z drugiej strony
  5. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C przez 1 godzinę. * Uwaga: dostosuj czas pieczenia w zależności od masy mięsa. 1 kg mięsa = 1 godzina, 2 kg mięsa = 2 godziny.
  6. Podawaj pieczeń wieprzową na ciepło lub na zimno, krojoną na kawałki o grubości 1 cm.

Dodatkowe informacje

Autor: Ján Vasil