Panettone

Panettone

Panettone

Klasyka włoskich Świąt. Idealny do zabrania ze sobą na rodzinne przyjęcia.

Składniki (ok. 20 porcji)

  • 150 g rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 2 łyżki wody
  • 180 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 g cukru
  • 700 g mąki
  • Miąższ z 1 laski wanilii
  • 1 łyżeczka soli
  • Skórka z 1 cytryny
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 4 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • 75 g kandyzowanej skórki pomarańczy

Przygotowanie

  • Krok 1/4

W małym garnku wymieszaj rodzynki, rum i wodę. Duś, wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw do zaparzenia, aby rodzynki wchłonęły płyn, gdy ostygnie. Odłóż na bok.

  • Krok 2/4

Przygotowując ciasto, podgrzej w małym garnku mleko (do letniej temperatury). Rozpuść drożdże i 1 łyżkę cukru. Mąkę z pozostałymi składnikami, z wyjątkiem rodzynek z rumu i kandyzowaną skórką z pomarańczy, dodaj do miski robota kuchennego. Wlej letnią mieszankę mleka i zagniataj wszystko przez około 10 minut, aż ciasto będzie odchodzić od krawędzi miski. Przykryj miskę wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

  • Krok 3/4

Odcedź rodzynki i wymieszaj z kandyzowaną skórką pomarańczy. Ugniataj wyrośnięte ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej przez ok. 1 minutę, następnie dodaj rodzynki i kandyzowaną skórkę z pomarańczy i równomiernie wmasuj w ciasto. Z ciasta uformowuj gładką kulkę i włóż do formy do pieczenia panettone. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.

  • Krok 4/4

Piekarnik rozgrzej do 180 °C (góra/dół) krótko przed upływem 2 godzin od odstawienia ciasta. Blachę do panettone wstaw do piekarnika i piecz ok. 45–55 minut. Jeśli powierzchnia rumieni się zbyt szybko, przykryj papierem do pieczenia. Wyjmij upieczony panettone, ostudź, wyjąć z formy i całkowicie ostudź na grillu.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas odstawienia: 180 minut