Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Panettone
Panettone
Klasyka włoskich Świąt. Idealny do zabrania ze sobą na rodzinne przyjęcia.
Składniki (ok. 20 porcji)
- 150 g rodzynek
- 3 łyżki rumu
- 2 łyżki wody
- 180 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 200 g cukru
- 700 g mąki
- Miąższ z 1 laski wanilii
- 1 łyżeczka soli
- Skórka z 1 cytryny
- Skórka z 1 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 4 jajka
- 150 g miękkiego masła
- 75 g kandyzowanej skórki pomarańczy
Przygotowanie
- Krok 1/4
W małym garnku wymieszaj rodzynki, rum i wodę. Duś, wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw do zaparzenia, aby rodzynki wchłonęły płyn, gdy ostygnie. Odłóż na bok.
- Krok 2/4
Przygotowując ciasto, podgrzej w małym garnku mleko (do letniej temperatury). Rozpuść drożdże i 1 łyżkę cukru. Mąkę z pozostałymi składnikami, z wyjątkiem rodzynek z rumu i kandyzowaną skórką z pomarańczy, dodaj do miski robota kuchennego. Wlej letnią mieszankę mleka i zagniataj wszystko przez około 10 minut, aż ciasto będzie odchodzić od krawędzi miski. Przykryj miskę wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Krok 3/4
Odcedź rodzynki i wymieszaj z kandyzowaną skórką pomarańczy. Ugniataj wyrośnięte ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej przez ok. 1 minutę, następnie dodaj rodzynki i kandyzowaną skórkę z pomarańczy i równomiernie wmasuj w ciasto. Z ciasta uformowuj gładką kulkę i włóż do formy do pieczenia panettone. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
- Krok 4/4
Piekarnik rozgrzej do 180 °C (góra/dół) krótko przed upływem 2 godzin od odstawienia ciasta. Blachę do panettone wstaw do piekarnika i piecz ok. 45–55 minut. Jeśli powierzchnia rumieni się zbyt szybko, przykryj papierem do pieczenia. Wyjmij upieczony panettone, ostudź, wyjąć z formy i całkowicie ostudź na grillu.
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwy
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas odstawienia: 180 minut