Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Pancakes z komosy ryżowej
Bezglutenowe pancakes z quinoa mogą być szybkim słodkim lub wytrawnym śniadaniem nie tylko od święta. Przygotowuje się je bardzo szybko i można je w różnych smakach zrobić.
Pancekes z komosy ryżowej
Składniki (na około 10 małych placuszków)
- 1 szklanka surowej komosy ryżowej (quinoa),
- 1 szklanka wody (lub odrobinę więcej),
- szczypta soli,
- łyżka słodkiego syropu + syrop do polania,
- 1 – 2 łyżki oleju do smażenia.
Instrukcja
- Zacznij od zmielenia komosy z 1 szklanką wody oraz szczyptą soli na gładką masę. Jeśli chcesz jeść placuszki na słodko dodaj od razu do mielenia słodki syrop.
- Gdyby podczas mielenia masa była za gęsta dolej jeszcze kilka łyżek wody, ale nie dużo, dobrze zmiel.
- Masa powinna być taka, żeby nie było w niej widać drobinek komosy.
- Rozgrzej dobrze patelnię (ale taką z nieprzywierającym dnem - najlepsza od Ballarini) nalej na nią trochę oleju.
- Łyżką wylewaj trochę ciasta i rozprowadź je by wyszedł cienki placuszek.
- Smaż z obu stron na rumiano, układaj na talerzu, podawaj z owocami polane słodkim syropem.
- Jeśli chcesz możesz te placki zrobić w wersji słonej i dodać do ciasta np bazylię, czosnek.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad
Autor: Edyta Stępczyńska