Pancakes z komosy ryżowej

Pancakes z komosy ryżowej

Bezglutenowe pancakes z quinoa mogą być szybkim słodkim lub wytrawnym śniadaniem nie tylko od święta. Przygotowuje się je bardzo szybko i można je w różnych smakach zrobić.

Pancekes z komosy ryżowej

Pancekes z quinoa

Składniki (na około 10 małych placuszków)

  • 1 szklanka surowej komosy ryżowej (quinoa),
  • 1 szklanka wody (lub odrobinę więcej),
  • szczypta soli,
  • łyżka słodkiego syropu + syrop do polania,
  • 1 – 2 łyżki oleju do smażenia.

Instrukcja

  1. Zacznij od zmielenia komosy z 1 szklanką wody oraz szczyptą soli na gładką masę. Jeśli chcesz jeść placuszki na słodko dodaj od razu do mielenia słodki syrop.
  2. Gdyby podczas mielenia masa była za gęsta dolej jeszcze kilka łyżek wody, ale nie dużo, dobrze zmiel.
  3. Masa powinna być taka, żeby nie było w niej widać drobinek komosy.
  4. Rozgrzej dobrze patelnię (ale taką z nieprzywierającym dnem - najlepsza od Ballarini) nalej na nią trochę oleju.
  5. Łyżką wylewaj trochę ciasta i rozprowadź je by wyszedł cienki placuszek.
  6. Smaż z obu stron na rumiano, układaj na talerzu, podawaj z owocami polane słodkim syropem.
  7. Jeśli chcesz możesz te placki zrobić w wersji słonej i dodać do ciasta np bazylię, czosnek.

Dodatkowe informacje

Autor: Edyta Stępczyńska