Naleśniki z nutellą i karmelizowanymi bananami

Naleśniki z nutellą i karmelizowanymi bananami

Uwielbiamy naleśniki, nie ma tygodnia, żeby na naszym stole nie pojawiła się jakaś naleśnikowa wariacja. Moja ostatnia patelnia bardzo to odczuła i była już mocno nadgryziona zębem czasu. Na szczęście zanim zdecydowałam się ją zastąpić kolejną teflonową, w moje ręce trafiła żeliwna patelnia do naleśników z metalowym uchwytem marki Staub.

Naleśniki z nutellą i karmelizowanymi bananami

Naleśniki


Składniki (7-8 naleśników)

Naleśniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Karmelizowane banany

  • 4 banany
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo: Nutella

Instrukcja

  1. Do miski dodać wodę, mleko oraz jajko i dokładnie wymieszać mikserem.
  2. Cały czas mieszając, dodać mąkę oraz olej. Gotowe ciasto naleśnikowe odstawić na 10 min.
  3. Po tym czasie, naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej, płaskiej patelni naleśnikowej z obu stron na rumiany kolor (można patelnię natrzeć olejem za pomocą ręcznika papierowego).
  4. Na patelni rozpuścić cukier, na koniec dodać masło i energicznie wymieszać.
  5. W rozgrzanym karmelu ułożyć przekrojone wzdłuż na połowę banany i chwilę smażyć z obu stron, aż się zarumienią.
  6. Każdy naleśnik delikatnie posmarować nutellą, położyć połowę banana i zawinąć.
  7. Podawać od razu po przygotowaniu.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Fitsweet.me

Autor: Anna Rumanek