Nadziewana papryka

Nadziewana papryka

Nadziewana papryka

Smak nadziewanej papryki zna każdy z nas. Oto jak możesz ją przyrządzić, aby zaskoczyć swoich gości!

Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżeczki przecieru z chili (Sambal olek)
  • 150 ml śmietany
  • 4 żółte papryki
  • 150 g ugotowanego ryżu
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz, papryka
  • 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka Oregano
  • 50 g / 1/4 szklanki sera alpejskiego pokrojonego w drobną kostkę

Przygotowanie

  • Krok 1/3

Czerwoną paprykę pokrój w kostkę. Obierz dwa ząbki czosnku i szalotkę i także pokrój je w kostkę. Podsmaż wszystko w 2 łyżkach oliwy z oliwek. Dodaj bulion, przecier z chili oraz śmietanę i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Następnie przygotuj z tego puree, posól do smaku i podziel na cztery naczynka.

  • Krok 2/3

W międzyczasie odetnij górną ćwiartkę żółtej papryki (jak pokrywkę). Usuń środek papryki. W dużej misce wymieszaj ryż z mielonym mięsem i jajkiem. Cebulę i pozostały czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmażyć w 2 łyżkach oliwy z oliwek. Dodaj to do mięsa i dopraw wszystko dużą ilością soli, pieprzu i papryki. Dodaj posiekane zioła i ser./p>

  • Krok 3/3

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Napełnij paprykę mięsem z ryżem i przykryj pokrywkami z żółtej papryki. Paprykę skrop pozostałym olejem, dopraw solą i pieprzem, a każdą paprykę włożyć do jednego z naczynek. Połóż je na dnie nagrzanego piekarnika i duś przez około 35-40 minut.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy