Naczynie Tajine Staub - recenzja

Naczynie Tajine Staub - recenzja

Jak gotować w naczyniu Tajine Staub?

Na wstępie pozwolę sobie opowiedzieć o samym Tajine ogólnie. Jest to rodzaj potrawy, bardzo popularny w krajach Afryki Północnej, takich jak Maroko czy Algieria. Sama nazwa pochodzi od naczynia, w którym potrawa jest przyrządzana. Tradycyjna ceramika Tajine składa się z dwóch części – okrągłej, płaskiej podstawy z niskimi bokami oraz dużej pokrywy w kształcie stożka, która znajduje się na podstawie podczas gotowania. Pokrywa naczynia zaprojektowana jest tak, aby każde danie przygotowywane w Tajine pozostało soczyste i pełne smaków. Dlatego sprawdza się ono również w potrawach wolno gotowanych czy gulaszu.

W ostatnich dniach miałem przyjemność przyrządzić tradycyjne danie marokańskie w moim nowym, 20-centrymetrowym Tajine marki Staub. W sklepie znajdziesz również wersję 28-centymetrową. Naczynie, które ja posiadam jest idealne dla 2 osób, większą wersję polecam dla 4 osób. Dno Tajine wykonane jest z żeliwa i doskonale sprawdza się na każdej powierzchni do gotowania. Ku mojemu zdziwieniu, możesz go użyć nawet na kuchni indukcyjnej! Stożek wykonany jest z ceramiki, która idealnie nadaje się do utrzymywania odpowiedniej temperatury i przepływu pary.

Tajine

A co z wrażeniami z gotowania?

Muszę przyznać, że byłem bardzo zaskoczony, już od pierwszej sekundy, gdy włączyłem indukcję. Dno naczynia zaczęło się tak szybko nagrzewać, że bałem się, że spalę potrawę, ale kiedy zmniejszyłem temperaturę, wszystko działało bardzo dobrze. Jedzenie zaczęło się natychmiast gotować, a cały dom pokryty był niesamowitymi aromatami. Kiedy skończyłem pierwszą część gotowania, włożyłem naczynie do piekarnika. Gdy po kilku minutach otworzyłem pokrywkę, żeby zobaczyć, co się dzieje, ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu – jedzenie już się gotowało! Gdybym użył zwykłego naczynia do pieczenia, z pewnością zajęłoby to więcej czasu. Aby zapobiec spaleniu, dodałem nieco wody do podstawy naczynia, przykryłem pokrywką i zostawiłem na 1,5h w piekarniku.

Tajine

Czy polecam naczynie Tajine Staub?

Kiedy jedzenie było gotowe, wyjąłem Tajine z piekarnika, otworzyłem wieko i przetestowałem mięso. Było niezwykle delikatne i soczyste w środku, pełne smaków i aromatów – przekroczyło to moja najśmielsze oczekiwania. Ponieważ wciąż chcę wypróbować więcej potraw, zdecydowanie skorzystam z niego ponownie w przyszłości. A na pewno ugotuję w nim potrawę dla wegetarian. Jeśli chciałbyś wypróbować nową metodę gotowania, lub po prostu zrobić wrażenie na gościach i podać im niezwykłą potrawę – zdecydowanie polecam naczynie Tajine. Z pewnością będziesz zadowolony.

Tajine

Dodatkowe informacje

Autor: Ján Vasil

Powiązane produkty