Mini sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną

Mini sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną

Mini sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną

Czas:
60 min

Porcje
4

Składniki

  • 400 g sznycla cielęcego (alternatywnie sznycel wieprzowy, drobiowy lub indyczy)
  • Sól, pieprz
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 g bułki tartej
  • Masło klarowane

 Sałatka ziemniaczana::

  • 600 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • Sól, pieprz
  • Cukier
  • 3 łodygi natki pietruszki

Dodatkowo

  • Żurawina ze słoika
  • 1 cytryna, pokrojona w ósemki

Przygotowanie

  1. Aby przygotować sałatkę ziemniaczaną, ugotuj ziemniaki nieobrane w osolonej wodzie. Następnie odcedź, lekko ostudź, obierz jeszcze gorące i pokrój w plasterki.
  2. Cebulę obierz, drobno posiekaj i wraz z jeszcze ciepłymi plasterkami ziemniaków włóż do szklanego pojemnika próżniowego ZWILLING FRESH & SAVE. Wymieszaj bulion warzywny, ocet winny, musztardę, olej, sól, pieprz i cukier i polej ziemniaki. Wszystko dobrze wymieszaj. Natkę pietruszki umyj, osusz, oskub listki, posiekaj i dodaj do sałatki ziemniaczanej. Dopraw ponownie i pozostaw pod przykryciem, aż do momentu podania.
  3. Przygotowanie sznycli - umyj mięso, osusz je i lekko spłaszcz, tak aby sznycle były równomiernie cienkie. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Kawałki sznycla dopraw z obu stron solą i pieprzem. Ubij jajka. Mięso najpierw panierujemy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec panierujemy w bułce tartej.
  4. Na dużej patelni podgrzej dużą ilość klarowanego masła. Smaż panierowane sznycle na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  5. Podawaj mini sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną, porcją żurawiny i kawałkami cytryny.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty