Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Marcepanowa krajanka twarogowa
Wiosną, gdy tylko pojawią się na drzewach pierwsze kwiaty i pąki, mamy ochotę na lżejsze desery. I taka właśnie jest ta krajanka - delikatna, cytrusowa masa marcepanowo-twarogowa na leciutkim biszkopcie. Między warstwami wsad z prażonych jabłek. Ciasto kroję w podłużne prostokąty, jak batoniki. Można je zabrać na piknik czy grilla. Polecam bardzo!
Marcepanowa krajanka twarogowa
Składniki (składniki na blaszkę 28x18 cm)
Prażone jabłka
- 2-3 duże jabłka
Biszkopt
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 2 łyżki cukru (40g)
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej (30g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (10g)
- szczypta soli
Masa twarogowo-marcepanowa
- 200 g twarożku Mój Ulubiony
- 50 g masy marcepanowej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- skórka z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki przyprawy do sernika
- 1 jajko (osobno białko i żółtko)
- 50 ml śmietanki 30%
Przygotowanie
Prażone jabłka
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na dużych okach tarki i smażymy do odparowania wody.
Biszkopt
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Ciągle miksując powoli wsypywać cukier.
- Następnie wrzucać po 1 żółtku, po każdym dokładnie miksując.
- Na końcu dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać łopatką kuchenną.
- Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gdy wstawiamy biszkopt do piekarnika, rozpoczynamy szykowanie masy twarogowej.
- Pieczenie:
- Temperatura: 180ºC
- Czas: ok. 12-15 minut (do zezłocenia)
Masa twarogowo-marcepanowa
- Białko ubić na sztywno. Odstawić.
- Twarożek, żółtko, mąkę, skórkę, przyprawę i śmietankę umieścić w misce i zmiksować na gładką masę.
- Do masy twarogowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Marcepan rozkruszyć do kubeczka i podgrzać w mikrofali (powinien być mocno ciepły). (jak dodacie go do twarożku, to niestety się nie rozbije, próbowałam).
- Do marcepanu dodać 2-3 łyżki masy twarogowej i wymieszać na gładką masę.
- Półpłynny marcepan dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać.
- Na upieczony biszkopt wyłożyć prażone jabłka.
- Na nie wylać masę twarogową.
- Pieczenie:
- Temperatura: 160ºC
- Czas: 65 min.
Dodatkowe informacje
- Studzić w blaszce. Schłodzić przez ok. 2-3h.
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice
Autor: Karolina Michniewicz