Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Malinowy sernik na zimno
Kremowy, delikatny, mocno owocowy sernik na zimno. Najlepszy letni deser, szczególnie, gdy pod ręką mamy sezonowe owoce. Do masy serowej dodałam kwaskowate maliny, a na wierzchu wyłożyłam borówki. Mocno schłodzony sernik smakuje jak wyborne lody. Wypróbujcie, zanim przyjdzie pora na serniki pieczone i gotowane ;)
Malinowy sernik na zimno
Składniki (składniki na tortownicę o średnicy 25cm)
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%/36%
- 200 g zmielonego trzykrotnie twarogu lub serka wiaderkowego (użyłam Mój Ulubiony)
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego (użyłam Danio XXL)
- 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa i 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 180 ml wrzątku
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych lub jagodowym rozpuszczone (każda osobno!) jedna w 200 ml, a druga w 300 ml wrzątku
- ok. 10-15 sztuk okrągłych herbatników
- 200 g świeżych malin
- 100 g świeżej borówki amerykańskiej
Przygotowanie
- Przygotowania rozpoczynamy od przyrządzenia galaretek.
- Rozpuszczone galaretki odstawiamy do przestudzenia.
- Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieszczamy w misce (wszystko razem) ubijamy na gładki krem.
- Dodajemy twarożek, serek homogenizowany i jogurt grecki i miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Odkładamy 2 czubate łyżki kremu sernikowego (będzie nam potrzebny do zabarwienia 1 leśnej galaretki).
- Do masy sernikowej dodajemy maliny - należy wmieszać maliny tak, aby się zbytnio nie rozpadły.
- Następnie hartujemy galaretkę cytrynową z żelatyną, dodając do niej 1 łyżkę kremu sernikowego.
- Dokładnie mieszamy i dodajemy do kremu sernikowego. Miksujemy.
- Dno blaszki wykładamy warstwą biszkoptów i wylewamy na nie cały krem sernikowy.
- Wstawiamy do lodówki do stężenia - zajmuje to ok. 30 min.-1 h.
- Pozostawione 2 łyżki kremu hartujemy galaretkę leśną i wylewamy na sernik.
- Układamy na niej borówki.Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. min.
- Na końcu wylewamy schłodzoną do temperatury pokojowej ostatnią, leśną galaretkę.
- Wstawiamy całość do lodówki na 3-4 h, a najlepiej całą noc.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice
Autor: Karolina Michniewicz