Makaron z pomidorami

Makaron z pomidorami

Makaron z pomidorami

Czas:
35 min

Porcje
4

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 500 g ulubionego makaronu
  • 60 g tartego parmezanu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Woda
  • Oliwa z oliwek
  • Garść świeżej bazylii
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Obierz i posiekaj czosnek oraz cebulę. Pomidory umyj, pozbądź się szypułek i pokrój w kostkę (większe pomidory) lub ćwiartki (małe pomidory).
  2. Na głębokiej patelni Ballarini rozgrzej dobrej jakości oliwę z oliwek, dodaj czosnek i cebulę, następnie dodaj pomidory. Całość duś przez ok 20 – 30 minut.
  3. W międzyczasie, w dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól, następnie włóż makaron i ugotuj go al dente.
  4. Ugotowany makaron podawaj z sosem pomidorowym, bazylią, parmezanem i skropl odrobiną oliwy z oliwek.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty