Makaron z kurczakiem i bekonem

Makaron z kurczakiem i bekonem

Prosty przepis na danie we włoskim stylu. Makaron penne z bekonem i kurczakiem to potrawa, która sprawdzi się idealnie na stole obiadowym w każdym domu miłośników włoskich smaków.

Makaron z kurczakiem i bekonem

Makaron z kurczakiem i bekonem

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone na 2cm kawałki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 5 pomidorów pokrojonych (można również użyć pomidorów z puszki)
  • garść świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 3 paski bekonu, grillowane i kruszone
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę więcej do przyozdobienia
  • 200g penne
  • 4 pomidory cherry, poćwiartowane
  • Kilka świeżych liści bazylii, drobno posiekanych

Przygotowanie

  1. Podgrzej głębszą patelnię i dodaj 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek. Dodaj kawałki kurczaka i smaż przez 2 minuty. Podczas smażenia kurczaka przyprawiamy niesmażoną stronę proszkiem z czerwonej papryki i włoską przyprawą, obracamy i pieczemy przez dodatkowe 2 minuty. Po przygotowaniu przenieś na talerz i pozwól mu odpocząć.
  2. Gotuj penne zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź i odłóż na bok.
  3. Do tej samej patelni dodaj pokrojone pomidory, szpinak, czosnek i pokruszone płatki chili, dobrze wymieszaj. Dodaj śmietanę i zagotuj, a następnie dodaj starty parmezan. Zmniejsz ciepło do średniego poziomu i gotuj przez 2 minuty lub aż sos stanie się kremowy.
  4. Dodaj ugotowany makaron na patelnię i zamieszaj. Dodaj pieczone kawałki kurczaka i udekoruj pokruszonym boczkiem, ćwiartowanymi pomidorkami cherry, posiekanymi liśćmi bazylii i startym parmezanem.

Dodatkowe informacje

Autor: Ján Vasil