Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Makaron z kurczakiem i bekonem
Prosty przepis na danie we włoskim stylu. Makaron penne z bekonem i kurczakiem to potrawa, która sprawdzi się idealnie na stole obiadowym w każdym domu miłośników włoskich smaków.
Makaron z kurczakiem i bekonem
Składniki
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone na 2cm kawałki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sproszkowanej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- 5 pomidorów pokrojonych (można również użyć pomidorów z puszki)
- garść świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 3 paski bekonu, grillowane i kruszone
- 1/2 szklanki śmietany 36%
- 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę więcej do przyozdobienia
- 200g penne
- 4 pomidory cherry, poćwiartowane
- Kilka świeżych liści bazylii, drobno posiekanych
Przygotowanie
- Podgrzej głębszą patelnię i dodaj 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek. Dodaj kawałki kurczaka i smaż przez 2 minuty. Podczas smażenia kurczaka przyprawiamy niesmażoną stronę proszkiem z czerwonej papryki i włoską przyprawą, obracamy i pieczemy przez dodatkowe 2 minuty. Po przygotowaniu przenieś na talerz i pozwól mu odpocząć.
- Gotuj penne zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź i odłóż na bok.
- Do tej samej patelni dodaj pokrojone pomidory, szpinak, czosnek i pokruszone płatki chili, dobrze wymieszaj. Dodaj śmietanę i zagotuj, a następnie dodaj starty parmezan. Zmniejsz ciepło do średniego poziomu i gotuj przez 2 minuty lub aż sos stanie się kremowy.
- Dodaj ugotowany makaron na patelnię i zamieszaj. Dodaj pieczone kawałki kurczaka i udekoruj pokruszonym boczkiem, ćwiartowanymi pomidorkami cherry, posiekanymi liśćmi bazylii i startym parmezanem.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Taste is Yours
Autor: Ján Vasil