Mac and cheese

Mac and cheese

Mac and cheese

Danie rzadko spotykane w polskich domach, jednak niezwykle popularne w Stanach Zjednoczonych. Oto jak przygotować proste i smaczne Mac and cheese!

Składniki (4 porcje)

  • 400 g makaronu
  • 75 g sera Gouda (startego)
  • 75 g sera cheddar (startego)
  • 1 l mleka
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Krok 1/2

Mleko i śmietankę wlej do dużego garnka. Podgrzej na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Dodaj makaron, czosnek i kurkumę. Zetrzyj ok 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej i dodaj do garnka. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu często mieszając, przez około 10-15 minut (aż makaron zrobi się al dente).

Fasola

  • Krok 2/2

Do garnka dodaj sery i wymieszaj dokładnie. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

Gotowanie

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwe
  • Czas przygotowania: 20 minut