Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Lizaki bezowe
Szukasz inspiracji na pyszny, walentynkowy deser? Sprawdź wspaniałe lizaki bezowe, które z pewnością zachwycą Twoją drugą połówkę!
Lizaki bezowe
Składniki (na ok. 25-30 sztuk)
- 2 białka (o łącznej wadze ok. 70 g)
- szczypta soli
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika
- posypka dekoracyjna
- drewniane patyczki do lodów
Przygotowanie
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
- Łyżeczka po łyżeczce dodawać cukier puder do białek i ciągle ubijać.
- Proces ubijania białek z cukrem powinien trwać ok. 10-12 min.
- Białka muszą się dobrze połączyć z cukrem - masa będzie gęsta i błyszcząca.
- Gdy beza jest ubita, posypujemy ją 1/4 łyżeczki barwnika i delikatnie mieszamy łopatką kuchenną.
- Nie należy robić tego długo i dokładnie - masa ma być niejednolita, z wyraźnymi strużkami różu.
- Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ułożyć na niej w odpowiednich odstępach drewniane patyczki.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać wybraną tylką dowolne kształty na patyczki.
- Lizaki bezowe ozdobić posypką.
Suszenie bezików
- Temperatura: 100ºC
- Czas: ok. 50 min
- Po tym czasie otworzyć piekarnik i wystudzić bezy.
- Szczelnie zamknięte lizaki bezowe można dosyć długo przechowywać.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice
Autor: Karolina Michniewicz