Garnek żeliwny okrągły Ballarini Bellamonte
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Lasagne pieczona w garnku żeliwnym
Lasagne pieczona w garnku żeliwnym
Czas:
60 min
Porcje
4
Składniki
- 1 opakowanie makaronu lasagne (około 12 płatów)
- 500 g mielonego mięsa (np. wołowego lub wieprzowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych (około 400 g)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka suszonej bazylii, 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka startego sera parmezan
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- W garnku żeliwnym rozgrzej oliwę z oliwek i masło na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, a następnie podsmażaj na złoty kolor. Dodaj mielone mięso i smaż, aż będzie zarumienione i miękkie.
- Następnie dodaj pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, bazylię, oregano, cukier i sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie możesz dodać także czerwone wino.
- Gotuj sos przez około 15 minut. W międzyczasie, w osobnym garnku rozgrzej mleko na średnim ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dodaj 3/4 szklanki startego sera parmezan i wymieszaj.
- Następnie, przełóż sos do garnka z mięsem i dobrze wymieszaj.
- Na dno garnka połóż jedną warstwę makaronu lasagne. Następnie dodaj połowę mięsnego sosu. Powtórz czynność dodając kolejną warstwę makaronu lasagne i mięsnego sosu.
- Na samej górze lasagne dodaj sos serowy i posyp pozostałym parmezanem.
- Piecz w piekarniku przez około 30-40 minut. Wyjmij z garnka i od razu delektuj się pysznym smakiem domowej lasagne!
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwy