W garnku żeliwnym rozgrzej oliwę z oliwek i masło na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, a następnie podsmażaj na złoty kolor. Dodaj mielone mięso i smaż, aż będzie zarumienione i miękkie.
Następnie dodaj pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, bazylię, oregano, cukier i sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie możesz dodać także czerwone wino.
Gotuj sos przez około 15 minut. W międzyczasie, w osobnym garnku rozgrzej mleko na średnim ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dodaj 3/4 szklanki startego sera parmezan i wymieszaj.
Następnie, przełóż sos do garnka z mięsem i dobrze wymieszaj.
Na dno garnka połóż jedną warstwę makaronu lasagne. Następnie dodaj połowę mięsnego sosu. Powtórz czynność dodając kolejną warstwę makaronu lasagne i mięsnego sosu.
Na samej górze lasagne dodaj sos serowy i posyp pozostałym parmezanem.
Piecz w piekarniku przez około 30-40 minut. Wyjmij z garnka i od razu delektuj się pysznym smakiem domowej lasagne!