Lasagne pieczona w garnku żeliwnym

Lasagne pieczona w garnku żeliwnym

Lasagne pieczona w garnku żeliwnym

Czas:
60 min

Porcje
4

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu lasagne (około 12 płatów)
  • 500 g mielonego mięsa (np. wołowego lub wieprzowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych (około 400 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonej bazylii, 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka startego sera parmezan
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. W garnku żeliwnym rozgrzej oliwę z oliwek i masło na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, a następnie podsmażaj na złoty kolor. Dodaj mielone mięso i smaż, aż będzie zarumienione i miękkie.
  3. Następnie dodaj pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, bazylię, oregano, cukier i sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie możesz dodać także czerwone wino.
  4. Gotuj sos przez około 15 minut. W międzyczasie, w osobnym garnku rozgrzej mleko na średnim ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dodaj 3/4 szklanki startego sera parmezan i wymieszaj.
  5. Następnie, przełóż sos do garnka z mięsem i dobrze wymieszaj.
  6. Na dno garnka połóż jedną warstwę makaronu lasagne. Następnie dodaj połowę mięsnego sosu. Powtórz czynność dodając kolejną warstwę makaronu lasagne i mięsnego sosu.
  7. Na samej górze lasagne dodaj sos serowy i posyp pozostałym parmezanem.
  8. Piecz w piekarniku przez około 30-40 minut. Wyjmij z garnka i od razu delektuj się pysznym smakiem domowej lasagne!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty