Kurczak po toskańsku z czosnkiem

Kurczak po toskańsku z czosnkiem

Kremowy sos, pyszny kurczak i idealnie dopasowane dodatki - taki właśnie jest nasz kurczak po toskańsku. Idealna propozycja na obiad we włoskim stylu.

Kurczak po toskańsku z czosnkiem

Kurczak po toskańsku z czosnkiem

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka, cienkie plasterki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka kremówki
  • ½ filiżanki kurzego bulionu
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • ½ filiżanki tartego parmezanu
  • 1 szklanka posiekanego szpinaku
  • 100 g suszonych pomidorów

Przygotowanie

  1. Podgrzej garnek lub patelnię na średnim ogniu i dodaj 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek.
  2. Dodaj piersi kurczaka i smaż przez 3-5 minut z każdej strony lub do uzyskania brązowego koloru z każdej strony.
  3. Odstaw kurczaka na talerz.
  4. Dodaj czosnek do garnka i smaż przez około 30 sekund.
  5. Dodaj kremówkę, bulion drobiowy, przyprawę włoską i starty ser parmezan.
  6. Ubij i gotuj, aż sos zacznie gęstnieć.
  7. Dodaj szpinak i suszone pomidory i gotuj, aż szpinak będzie gotowy.
  8. Dodaj kurczaka z powrotem do garnka i podawaj natychmiast.

Dodatkowe informacje

Autor: Ján Vasil