Kuchnia hiszpańska – czym się charakteryzuje?

Kuchnia hiszpańska – czym się charakteryzuje?

Kuchnia hiszpańska jest pełna barw i aromatów. Swoje niepowtarzalne smaki zawdzięcza wpływom kultur arabskich, włoskich, angielskich, greckich i francuskich. Królują w niej owoce, warzywa, ryby, drób, owoce morza. Bazuje przede wszystkim na świeżych produktach, które są uprawiane na Półwyspie Iberyjskim. Odkryj razem z nami najbardziej charakterystyczne, hiszpańskie dania i produkty regionalne!

Sangria

To lekki, słodki, owocowy drink o intensywnie czerwonej barwie. Stanowi połączenie wina, owoców (głównie cytrusów i jabłek), soków owocowych, lodu, czasem także cukru. Sangria wywodzi się z Walencji, ale sławę osiągnęła w całym kraju i pomimo zawartości alkoholu, podaje się ją tradycyjnie jako dodatek do posiłków.

Chorizo

Chorizo to tradycyjna, hiszpańska kiełbasa dojrzewająca o wyrazistym smaku i aromacie. Jej sekret tkwi w dodatku suszonej i mielonej papryki pimentón. Oprócz papryki, kiełbasę doprawia się także ziołami oraz czosnkiem. Chorizo świetnie komponuje się z pieczywem, można je również wykorzystać do urozmaicenia smaku zup, czy gulaszu.

Paella

Paella to danie pochodzące z Walencji. Składa się z ryżu, mięsa kurczaka, mięska królika oraz dodatku warzyw.

Danie przygotowuje się na specjalnych patelniach, które następnie służą do serwowania gotowej potrawy. Charakterystyczny, żółty kolor potrawa zawdzięcza dodatkowi szafranu. Tuż przed podaniem paelle skrapia się świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Na północy kraju oraz na Wyspach Kanaryjskich popularną odmianą tego dania jest paella marinera - zawierająca owoce morza, takie jak małże, kalmary i krewetki, które w tradycyjnym przepisie nie występują.

Gazpacho

Gazpacho to aromatyczna zupa – krem z przecieranych, surowych warzyw.

Jest podawana na zimno, dlatego idealnie orzeźwia w gorące, hiszpańskie dni. Tradycyjnie gazpacho przygotowuje się z dojrzewających w słońcu pomidorów, cebuli, oliwy z oliwek, octu, czosnku oraz rozmoczonego, niesolonego chleba.

Jest wiele wersji gazpacho, w niektórych rejonach dodaje się do niej paprykę, ogórka zielonego, w innych zaś, np. w prowincji Cordoba, dodaje się szynkę oraz jaja. W okolicach Malagi gazpacho przygotowuje się z suszonych pomidorów, bazując na bulionie cielęcym. W tym regionie popularne jest również gazpacho salmorejo – z tuńczykiem. Z kolei we wschodniej części Andaluzji przyrządza się gazpacho bez dodatku pomidorów tzw. ajo blanco. Tę odmianę gazpacho przygotowuje się z migdałów zmielonych z czosnkiem, oliwą i chlebem*

Tapas

Tapas to zimne i ciepłe przystawki, najczęściej podawane na południu Hiszpanii. Serwowane w towarzystwie piwa i wina, stanowią przekąskę przed daniem głównym. Najczęściej jako tapas podaje się: oliwki, pikle, pokrojone sery, kiełbasy. szynki, smażone ryby i owoce morza, oraz tortille de patatos.

* https://akademiasmaku.pl/artykul/kuchnia-hiszpanska-charakterystyka-i-przepisy,120

Powiązane posty