Krewetki z czosnkiem po hiszpańsku

Krewetki z czosnkiem po hiszpańsku

Krewetki z czosnkiem po hiszpańsku

Owoce morza występują w całej kuchni śródziemnomorskiej. Dziś prezentujemy przepis na pyszne krewetki w hiszpańskim stylu. Smacznego!

Składniki (2 porcje)

  • 200 g krewetek (obranych)
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3,5 łyżki białego wina
  • sól
  • tostowana bagietka

Przygotowanie

  • Krok 1/2

Jeśli używasz mrożonych krewetek (nie polecamy :-) ) najpierw je zozmroź i wysusz. Obierz czosnej i cienko pokrój. Posiekaj pietruszkę. Pogrzej oliwę w patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż przez ok. 1 minutę, tak, aby nie przypalić czosnku. Dodaj krewetki i płatki chili na patelnię. Smaż na średnim ogniu dopóki krewetki nie będą w pełni gotowe - ok. 3-4 minuty.

Krewetki po hiszpańsku

  • Krok 2/2

Na patelnię wlej białe wino i gotuj przez ok. 1-2 minuty na średnim ogniu. Zdejmij z ognia, posyp pietruszką i solą. Serwuj z tostowaną bagietką. Smacznego!

Krewetki po hiszpańsku

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwe
  • Czas przygotowania: 10 minut