Kremowa zupa szparagowa

Kremowa zupa szparagowa

Kremowa zupa szparagowa

Czas:
20 min

Porcje
4

Składniki

  • 250 g białych szparagów
  • 250 g zielonych szparagów
  • 1 biała cebula
  • 100 g masła
  • 100 ml białego wina
  • 500 ml bulionu
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier
  • Do dekoracji:
  • 100 g grzybów leśnych
  • Świeży estragon
  • Śmietana
  • Czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Obierz cebulę i białe szparagi. Cebulę przekrój na pół i pokrój w cienkie paski. Białe i zielone szparagi pokrój na około 2 cm kawałki. W garnku rozpuść masło. Podsmaż cebulę na maśle, aż stanie się szklista.Szparagi blanszuj w mocno osolonej wodzie, aż staną się miękkie, następnie zanurz je w zimnej wodzie i odcedź.
  2. Przełóż szparagi i cebulę do blendera Zwilling Enfinigy. Dopraw solą i cukrem. Dodaj białe wino, bulion i śmietanę, a następnie uruchom program „Zupa”. Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
  3. Grzyby leśne w zależności od wielkości przekrój na pół lub na ćwiartki, usmaż na złoto na maśle. Podawaj zupę z grzybami, świeżym estragonem, bitą śmietaną i czarnym pieprzem jako dodatki.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty