Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Kremowa polenta z kukurydzą, smażonym tofu i pomidorkami
Polenta jest jednym z dań, które w Polsce są często zapomniane i niedoceniane. We Włoszech za to często spotykana jest jako dodatek do wielu dań i gotowana jest na wiele różnych sposobów. Dzisiaj przedstawiamy Wam wersję wege pochodzącą z bloga kulinarnego Wegannerd. Przepis ten łączy w sobie smak polenty, jako bazy, kukurydzy, pomidorów, tofu oraz ostrych przypraw. Konsystencji nadaje tu mleko roślinne. Skusisz się? My polecamy!
Kremowa polenta z kukurydzą, smażonym tofu i pomidorkami
Składniki
- 1 kolba kukurydzy
- 300g polenty*
- 300ml mleka roślinnego
- 500ml wody
- sól
- pieprz
- oliwa
- 2-3 łyżki płatków drożdżowych
- 1 kostka tofu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- sok z cytryny
- kilka małych pomidorów
- zioła (bazylia i pietruszka)
- lub 150g polenty i około 500ml płynów
Instrukcja
- Zaczynamy od polenty. W garnku rozgrzej odrobinę oleju/oliwy i od razu dodaj ziarna z kolby kukurydzy. Dodaj sól i pieprz do smaku i duś około 5 minut.
- Dodaj mleko oraz wodę.
- Od razu wsyp polentę i wymieszaj.
- Gotuj do miękkości kaszy. Polenta powinna zgęstnieć po 10-15 minutach.
- Następnie dodaj odrobię oliwy, płatki drożdżowe oraz dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj również około 2 łyżki świeżych i posiekanych ziół.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju.
- Dodaj tofu pokrojone w dużą kostkę.
- Dodaj przyprawy i sok z cytryny. Duś chwilkę na małym ogniu przez 5 minut.
- Na koniec dodaj do tofu kiść pomidorków i smaż około 3-6 minut, aż pomidorki zaczną delikatnie się rumienić lub pękać.
- Jeśli całość jest za sucha podlej 2-3 łyżkami wody.
- Przygotuj talerz i nałóż na niego polentę. Zrób mały dołek. Ułóż w nim tofu i połóż pomidorki. Całość polej powstałym w patelni sosem.
- Posyp ziołami.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd
Autor: Alicja Rokicka
Save