Kremowa polenta z kukurydzą, smażonym tofu i pomidorkami

Kremowa polenta z kukurydzą, smażonym tofu i pomidorkami

Polenta jest jednym z dań, które w Polsce są często zapomniane i niedoceniane. We Włoszech za to często spotykana jest jako dodatek do wielu dań i gotowana jest na wiele różnych sposobów. Dzisiaj przedstawiamy Wam wersję wege pochodzącą z bloga kulinarnego Wegannerd. Przepis ten łączy w sobie smak polenty, jako bazy, kukurydzy, pomidorów, tofu oraz ostrych przypraw. Konsystencji nadaje tu mleko roślinne. Skusisz się? My polecamy!

Kremowa polenta z kukurydzą, smażonym tofu i pomidorkami

Kremowa polenta z kukurydzą, smażonym tofu i pomidorkami

Składniki

  • 1 kolba kukurydzy
  • 300g polenty*
  • 300ml mleka roślinnego
  • 500ml wody
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 kostka tofu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • kilka małych pomidorów
  • zioła (bazylia i pietruszka)
  • lub 150g polenty i około 500ml płynów

Instrukcja

  1. Zaczynamy od polenty. W garnku rozgrzej odrobinę oleju/oliwy i od razu dodaj ziarna z kolby kukurydzy. Dodaj sól i pieprz do smaku i duś około 5 minut.
  2. Dodaj mleko oraz wodę.
  3. Od razu wsyp polentę i wymieszaj.
  4. Gotuj do miękkości kaszy. Polenta powinna zgęstnieć po 10-15 minutach.
  5. Następnie dodaj odrobię oliwy, płatki drożdżowe oraz dopraw solą i pieprzem.
  6. Dodaj również około 2 łyżki świeżych i posiekanych ziół.
  7. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju.
  8. Dodaj tofu pokrojone w dużą kostkę.
  9. Dodaj przyprawy i sok z cytryny. Duś chwilkę na małym ogniu przez 5 minut.
  10. Na koniec dodaj do tofu kiść pomidorków i smaż około 3-6 minut, aż pomidorki zaczną delikatnie się rumienić lub pękać.
  11. Jeśli całość jest za sucha podlej 2-3 łyżkami wody.
  12. Przygotuj talerz i nałóż na niego polentę. Zrób mały dołek. Ułóż w nim tofu i połóż pomidorki. Całość polej powstałym w patelni sosem.
  13. Posyp ziołami.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Alicja Rokicka

Save