Kotlety z purchawicy ogromnej

Kotlety z purchawicy ogromnej

Słyszeliście kiedyś o kotletach z purchawicy jadalnej? Jeżeli tak jak my, nigdy wcześniej nie słyszeliście o nich to czas najwyższy. Aby je przyrządzić potrzebujecie trochę więcej czasu, gdyż może być on Wam potrzebny na zbieranie pysznych grzybów. Tylko uważajcie, bądźcie zawsze pewni, że są one jadalne! Poniżej dajemy Wam również krótki opis autorki przepisu z bloga kulinarnego "Latosiowy dom".

"Pierwsze purchawice można już spotkać w sierpniu, a pojawiają się do października, jest smacznym grzybem jadalnym, jednak do spożycia nadają się tylko młode osobniki.
Składa się głównie z wody oraz białek, węglowodanów, błonnika, śladowych ilości witamin i składników mineralnych.
Cechą charakterystyczną tego grzyba są jego właściwości lecznicze – poprawiają leczenie mięsaka i białaczki oraz wykazują działanie przeciwnowotworowe." '

Kotlety z purchawicy ogromnej

Kotlety z purchawicy ogromnej

Składniki

  • purchawka
  • jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy

Instrukcja

  1. Młoda purchawkę obieramy ze skórki jak pieczarkę, kroimy w plastry o grubości max. 0,5-0,7 centymetra.
  2. Rozbijamy w miseczce 2 jajka, roztrzepujemy je widelcem z solą i pieprzem (po pół płaskiej łyżeczki każdego).
  3. W drugiej miseczce szykujemy bułkę tartą.
  4. Plaster purchawki zamaczamy w jajku, obtaczamy w bułce i smażymy na złoto z każdej strony-przez około 2 minutki.
  5. Dzięki patelni Ballarini użyłam minimum tłuszczu-wystarczyła płaska łyżka na każdą porcję. A wiadomo, że bułka tarta bardzo lubi tłuszcz. Temperaturę patelni idealnie wskazał mi Thermopunkt. Coś wspaniałego!

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Latosiowy dom