Korzenna tarta chlebowa

Korzenna tarta chlebowa

Co robicie z czerstwym chlebem? Jedni robią tosty francuskie, inni grzanki. A ja zrobiłam pyszną tartę. Jest nieziemska - kremowa, truflowa, pachnąca pomarańczami i przyprawą do piernika. Jeśli tylko zostanie Wam chleb, lekko go podsuszcie i zróbcie ją kiedyś.

Korzenna tarta chlebowa

Korzenna tarta chlebowa

Składniki na tortownicę o średnicy 20cm

Ciasto kruche

  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 5 g gorzkiego kakao
  • 1 żółtko
  • 30 g cukru pudru
  • 115 g ziemnego masła
  • Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko wyrobić ciasto.
  • Owinąć w folię i wstawić do lodówki na czas przygotowania wypełnienia.

Nadzienie chlebowe + dodatki

  • 100 g czerstwego, najlepiej żytniego chleba (ze skórką, piętki)
  • 60 g miodu
  • 50 g melasy trzcinowej (lub syropu z agawy, klonowego, ryżowego)
  • 35 g masła
  • 1 jajko
  • 250 ml śmietanki 30%/36%
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • dodatki: kandyzowane wiśnie, skórka pomarańczy, orzechy

Przygotowanie

  1. Chleb ręcznie rozdrobnić na mniejsze i większe okruchy. Odstawić.
  2. Pozostałe składniki, poza jajkiem i dodatkami, umieścić w rondelku i podgrzewając dokładnie połączyć.
  3. Mocno ciepłym płynem zalać rozkruszony chleb.
  4. Pozostawić na ok. 15min. do napęcznienia i zmięknięcia chleba.
  5. Wbić jajko i zblendować na gładką masę.
  6. Ciasto wyjąć z lodówki, włożyć do formy, wyrównać i zapiec.

Pieczenie I

  • Temperatura: 180ºC
  • Czas: ok. 15 min.

  1. Wyjąć blachę z ciastem i wylać na nie przygotowane nadzienie.
  2. Udekorować dodatkami.

Pieczenie II

  • Temperatura: 180ºC
  • Czas: ok. 35-45 min. (wierzch ciasta będzie sztywny, ale jeszcze miękki, jak sernik)

Wyjąć i studzić w formie.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz