Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Korzenna tarta chlebowa
Co robicie z czerstwym chlebem? Jedni robią tosty francuskie, inni grzanki. A ja zrobiłam pyszną tartę. Jest nieziemska - kremowa, truflowa, pachnąca pomarańczami i przyprawą do piernika. Jeśli tylko zostanie Wam chleb, lekko go podsuszcie i zróbcie ją kiedyś.
Korzenna tarta chlebowa
Składniki na tortownicę o średnicy 20cm
Ciasto kruche
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 5 g gorzkiego kakao
- 1 żółtko
- 30 g cukru pudru
- 115 g ziemnego masła
- Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko wyrobić ciasto.
- Owinąć w folię i wstawić do lodówki na czas przygotowania wypełnienia.
Nadzienie chlebowe + dodatki
- 100 g czerstwego, najlepiej żytniego chleba (ze skórką, piętki)
- 60 g miodu
- 50 g melasy trzcinowej (lub syropu z agawy, klonowego, ryżowego)
- 35 g masła
- 1 jajko
- 250 ml śmietanki 30%/36%
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- dodatki: kandyzowane wiśnie, skórka pomarańczy, orzechy
Przygotowanie
- Chleb ręcznie rozdrobnić na mniejsze i większe okruchy. Odstawić.
- Pozostałe składniki, poza jajkiem i dodatkami, umieścić w rondelku i podgrzewając dokładnie połączyć.
- Mocno ciepłym płynem zalać rozkruszony chleb.
- Pozostawić na ok. 15min. do napęcznienia i zmięknięcia chleba.
- Wbić jajko i zblendować na gładką masę.
- Ciasto wyjąć z lodówki, włożyć do formy, wyrównać i zapiec.
Pieczenie I
- Temperatura: 180ºC
- Czas: ok. 15 min.
- Wyjąć blachę z ciastem i wylać na nie przygotowane nadzienie.
- Udekorować dodatkami.
Pieczenie II
- Temperatura: 180ºC
- Czas: ok. 35-45 min. (wierzch ciasta będzie sztywny, ale jeszcze miękki, jak sernik)
Wyjąć i studzić w formie.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice
Autor: Karolina Michniewicz