Klopsiki z indyka ze spaghetti

Klopsiki z indyka ze spaghetti

Klopsiki z indyka to danie proste w przygotowaniu, które nie tylko nie zajmie nam dużo czasu, ale z pewnością zasmakuje całej rodzinie.

Klopsiki z indyka ze spaghetti

Klopsiki z indyka ze spaghetti

Składniki

  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • Czerwona papryczka chili, bez pestek, pocięta
  • 50g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 75g startego parmezanu
  • Garść drobno posiekanej pietruszki
  • Spaghetti
  • 20g masła
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1/5 gwiazdki anyżu (doda to miłego smaku do sosu pomidorowego)
  • Świeża bazylia, drobno posiekana
  • 1 średnia marchewka, pokrojona w kostkę
  • 5cm kawałek zielonego selera
  • 500 ml passaty
  • 2 szalotki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Zmieszaj zmielone mięso z bułką tartą, jajkiem, posiekaną natką pietruszki, czerwonym chili i startym parmezanem. Po wymieszaniu ułóż małe kulki (wielkość piłki do ping-ponga)
  2. Pokrój marchew, seler, szalotkę i czosnek.
  3. Rozgrzej olej w średniej wielkości patelni i dodaj klopsiki. Smaż do uzyskania złotego koloru z każdej strony.
  4. Na tej samej patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy z oliwek i masła. Gdy masło się rozpuści, dodaj szalotki i smaż aż się zrumieni. Dodaj czosnek, marchew i seler i gotuj, aż marchew będzie miękka.
  5. Dodaj passatę, anyż i pozwól mu gotować się na średnim ogniu przez około 10 minut.
  6. Gotuj spaghetti w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  7. Gdy sos pomidorowy stanie się gęsty, dodaj 2 łyżki wody z gotującego się spaghetti, aby je trochę rozrzedzić.
  8. Umieść upieczone klopsiki w sosie pomidorowym i gotuj razem przez 1-2 minuty. Na koniec dodaj posiekaną bazylię i dopraw solą.
  9. Podawaj klopsiki spaghetti i posyp je parmezanem.
  10. Smacznego :-)

Dodatkowe informacje

Autor: Ján Vasil