Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Klopsiki z indyka ze spaghetti
Klopsiki z indyka to danie proste w przygotowaniu, które nie tylko nie zajmie nam dużo czasu, ale z pewnością zasmakuje całej rodzinie.
Klopsiki z indyka ze spaghetti
Składniki
- 500g mielonego mięsa z indyka
- Czerwona papryczka chili, bez pestek, pocięta
- 50g bułki tartej
- 1 jajko
- 75g startego parmezanu
- Garść drobno posiekanej pietruszki
- Spaghetti
- 20g masła
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1/5 gwiazdki anyżu (doda to miłego smaku do sosu pomidorowego)
- Świeża bazylia, drobno posiekana
- 1 średnia marchewka, pokrojona w kostkę
- 5cm kawałek zielonego selera
- 500 ml passaty
- 2 szalotki, posiekane
- 2 ząbki czosnku, zmielone
- Szczypta soli
Przygotowanie
- Zmieszaj zmielone mięso z bułką tartą, jajkiem, posiekaną natką pietruszki, czerwonym chili i startym parmezanem. Po wymieszaniu ułóż małe kulki (wielkość piłki do ping-ponga)
- Pokrój marchew, seler, szalotkę i czosnek.
- Rozgrzej olej w średniej wielkości patelni i dodaj klopsiki. Smaż do uzyskania złotego koloru z każdej strony.
- Na tej samej patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy z oliwek i masła. Gdy masło się rozpuści, dodaj szalotki i smaż aż się zrumieni. Dodaj czosnek, marchew i seler i gotuj, aż marchew będzie miękka.
- Dodaj passatę, anyż i pozwól mu gotować się na średnim ogniu przez około 10 minut.
- Gotuj spaghetti w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Gdy sos pomidorowy stanie się gęsty, dodaj 2 łyżki wody z gotującego się spaghetti, aby je trochę rozrzedzić.
- Umieść upieczone klopsiki w sosie pomidorowym i gotuj razem przez 1-2 minuty. Na koniec dodaj posiekaną bazylię i dopraw solą.
- Podawaj klopsiki spaghetti i posyp je parmezanem.
- Smacznego :-)
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Taste is Yours
Autor: Ján Vasil