Klementynowe ciasteczka z ricottą

Klementynowe ciasteczka z ricottą

Klementynowe ciasteczka z ricottą

Idealny pomysł na deser - pyszne klementynowe ciasteczka z ricottą. Proste w przygotowaniu i zachwycą całą rodzinę!

Składniki (6 porcji)

  • 150 g ricotty
  • 2 klementynki
  • 60 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 jaja
  • 70 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do serwowania

Przygotowanie

  • Krok 1/4

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Masło roztop w niewielkim garnku, a następnie pozwól mu wystygnąć.

Roztapianie masła

  • Krok 2/4

Pokrój klementynki i zachowaj trochę soku.

Krojenie klementynek

  • Krok 3/4
  • Dodaj masło i cukier do miski, a następnie ubijaj przez ok. 2 minuty. Dodaj jaja, ser ricotta, mąkę, proszek do pieczenia i trochę soku z klementynek. Dokładnie wymieszaj.

    Mieszanie ciasta

    • Krok 4/4

    Ciasto rozłóż do 6 pojemniczków. Jeśli nie posiadasz odpowiednich, możesz wybrać nasze naczynia do wypieków Staub. Piecz przez ok. 25 minut w 180°C aż delikatnie się nie zarumienią. Wyjmij i pozwól lekko wystygnąć, następnie posyp cukrem pudrem. Smacznego!

    Pieczenie

    Dodatkowe informacje

    • Trudność przepisu: Łatwe
    • Czas przygotowania: 15 minut
    • Czas pieczenia: 25 minut