Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Klasyczny falafel z miętową tabbouleh
Tabbouleh to odmiana sałatki warzywnej, prosto z Libanu, która jest idealna na ciepłe i słoneczne dni. Dodatkowo połączona z falafelem stanowi wspaniały pomysł na pożywny obiad w upalne dni. Sprawdź jak można ją przygotować na naszej patelni Ballarini Bologna Granitium!
Klasyczny falafel z miętową tabbouleh
Składniki
Falafel
- 1 puszka gotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki świeżej pietruszki, drobno posiekanej (można również użyć świeżej kolendry)
- 4 ząbki czosnku, zmielone
- 2 szalotki, posiekane
- 2 łyżki stołowe surowych nasion sezamu
- 1,5 łyżeczki zmielonego kminku
- Szczypta mielonej kolendry
- Szczypta zmielonego kardamonu
- 3-4 łyżki mąki uniwersalnej
- olej roślinny do smażenia
- Bułka tarta panko
Tabbouleh
- 100 g gotowanej kaszy bulgur
- Skórka i sok z cytryny z 1 cytryny
- 1 łyżka drobno posiekanych liści mięty
- 1 łyżka świeżej, posiekanej pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 1 średniej wielkości ogórek, obrany i pokrojony w kostkę
- 10 pomidorków koktajlowych, poćwiartowanych
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Falafel
- Dodaj ciecierzycę, pietruszkę, szalotkę, czosnek, nasiona sezamu, kminek, sól, pieprz, kolendrę i kardamon do blendera i zmiksuj, aż składniki się dobrze połączą.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Dodawaj mąkę po jednej łyżce, aż uzyskasz mieszankę, która nie przykleja się do dłoni.
- Przełóż do miski i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Dzięki temu falafele będą bardziej jędrne podczas pieczenia.
- Po schłodzeniu uformuj kulki o niewielkich rozmiarach, otocz bułką tartą Panko i usmaż w gorącym oleju na złoty kolor.
Tabbouleh
- Zmieszaj skórkę z cytryny, sok z cytryny, oliwę z oliwek z gotowaną kaszą bulgur i pozostaw na 15 minut.
- Następnie dodaj resztę składników i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podaj falafel razem z tabbouleh, pitą i hummusem. Można również podawać go z białym jogurtem zmieszanym z mielonym czosnkiem i liśćmi mięty.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Taste is Yours
Autor: Ján Vasil