Kieszonki z ciasta francuskiego ze szparagami

Kieszonki z ciasta francuskiego ze szparagami

Kieszonki z ciasta francuskiego ze szparagami

Czas:
35 min

Porcje
4

Składniki

  • 1 pęczek szparagów
  • 200 g serka śmietankowego
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 plastrów sera Raclette
  • Świeży tymianek
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. W misce wymieszaj serek śmietankowy do uzyskania gładkiej konsystencji. Suszone pomidory posiekaj drobno i wmieszaj w ser. Dodaj posiekane liście tymianku, a całość dopraw solą i pieprzem.
  2. Odcięte twarde końcówki szparagów wymieszaj w misce z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
  3. Ciasto francuskie pokrój na osiem kwadratów. Każdy kwadrat posmaruj przygotowanym kremem serowym. Na każdym kwadracie ułóż plaster sera Raclette i 4-5 szparagów. Złóż dwa przeciwległe rogi każdego kwadratu ciasta francuskiego na środek nad szparagami, zlepiając końce.
  4. Piecz w piekarniku przez około 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podawaj gorące jako smakowitą przekąskę lub lekki obiad.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty